Nobilis draait goede omzet

Fochteloo - In Fochteloo werd zaterdag voor het vierde jaar de Dag van de Prentkunst gehouden. Het resultaat van de dag: 167 bezoekers, 18 kunstenaars en standhouders en 16 vrijwilligers die present waren.

De entree was gratis en onder de bezoekers werd de prent Kraanvogel van Peter O. Gerrits verloot. Gelukkige winnaar werd de heer Arend Jan Evenboer uit Fochteloo, die zich prompt de volgende dag als vrijwilliger voor het centrum aanmeldde.

De gratis entree werd ruim gecompenseerd door de opbrengst van de veiling ’s middags, de verkoop van dubbele boeken en kleine prenten, terwijl Roelof Dragt papier verkocht uit het atelier van Toon Wegner. In totaal werd er voor Nobilis 1.583 euro omgezet.

Antje Veldstra

De opening van de tentoonstelling van Antje Veldstra werd verricht door Ben Remkes, die een indrukwekkende lezing hield over het werk van Veldstra. Hij kreeg ook het eerste exemplaar aangeboden van het nieuwe boek ‘Antje Veldstra. Met open blik’.

Direkt na zijn inleiding werd besloten dat de lezing gepubliceerd zal worden in het tijdschrift ‘Grafiekwereld’. De zaal van het centrum zat afgeladen vol, mensen stonden tot ver in de gang. Tijdens de openingsdag werden al zeven werken van Antje Veldstra verkocht, terwijl tal van bezoekers het nieuwe boek kochten samen met een speciale prent.

’s Middags waren er twee lezingen, waarbij de lezing over schilder-graficus Jan Battermann een volle zaal trok. De lezing over Toon Wegner werd wat minder druk bezocht. ’s Avonds was er in restaurant ‘t Witte Huis in Donkerbroek een prenten-diner, waar 26 verzamelaars, kunstenaars en vrijwilligers zich voor hadden aangemeld.

De organisatie was dit jaar in handen van Beint Koopstra, Rinnie Veenstra en Peter Gerrits. Zij kijken tevreden terug op de dag. Ook Dorpshuis Et Legien is blij over de omzet op deze dag. Nu er sinds 2015 elk jaar een Dag van de Prentkunst is georganiseerd, willen bestuur, vrijwilligers en kunstenaars eerst evalueren om te kijken of de formule aangepast moet worden. ‘Elk jaar leren we weer en het is ook veel werk,’ zo vertelt Beint Koopstra.

Vriendendag

De tentoonstelling van Antje Veldstra is tot zondag 26 november te zien. De eerst volgende grote activiteit is op zaterdag 1 december de Vriendendag van Nobilis, want dan komt Anne Woudwijk met een tentoonstelling met prenten van zijn hand. Ook wordt de nieuwe film over hem vertoond. Het aantal vrienden is dit jaar in aantal verdubbeld.