Kleurenhoutsneden van Antje Veldstra komen naar Nobilis

Fochteloo - Zondag was de laatste drukke dag van de tentoonstelling ‘Verstild’ met het werk van tien verschillende kunstenaars die het Fochteloërveen in beeld brachten.

Een kleine veertig bezoekers kwamen zondagmiddag nog naar het centrum voor prentkunst van stichting Nobilis in Fochteloo. Zondagavond werd met vereende krachten de tentoonstelling opgeruimd en ingepakt voor transport naar Ameland.

Maandagochtend werd een begin gemaakt met de inrichting van de nieuwe grote tentoonstelling met meerkleurenhoutsneden van Antje Veldstra uit Groningen. Ook zijn er blokboeken en exlibris van haar hand te zien. Het hele centrum komt vol te hangen met al haar werk.

De opening van haar tentoonstelling is zaterdag 6 oktober om 11.00 uur. De opening wordt verricht door de heer Ben Remkes, oud-docent aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht, die een inleiding houdt over het werk van Veldstra. Remkes, net als Veldstra oud-leerling van de Academie Minerva in Groningen, is ook de stichter van het Ben Remkes Cultuurfonds. Jaren geleden won hij de Postcodeloterij en een deel van de prijs bestemde hij voor een kunst- en cultuurfonds.

Nieuw boek

De stichting Nobilis geeft bij de tentoonstelling ook een nieuw boek uit onder de titel ‘Antje Veldstra Met open blik’. Het is een bijzonder boek omdat het omslag een nieuwe prent is van Veldstra, die ze zelf gedrukt heeft. In 2016 bij haar project Hindeloopen heeft ze ook een prent gemaakt speciaal voor het omslag van het toen verschenen boek ‘Antje Veldstra. Eaven thus’. Zij zet dan zelf het omslag om het boek, dat gedrukt wordt bij Tienkamp in Groningen. Sijtze Veldema van Stilet Vormgeving uit Dwingeloo fotografeerde alle werken en verzorgde de vormgeving, zoals hij dat voor alle uitgaven van Nobilis doet.

Ter gelegenheid van de nieuwe tentoonstelling Antje Veldstra ook een speciale prent, die dan samen met het boek 75 euro kost. Die prijs geldt alleen zaterdag 6 oktober, daarna 120 euro. Dat is een lage prijs vergeleken bij haar andere prenten. Het eerste exemplaar van het boek wordt aangeboden aan Prof. Dr. Goffe Jensma die de inleiding in het boek schreef. Het boek is natuurlijk ook los verkrijgbaar en kost twintig euro.

Demonstratie

’s Middags geeft Veldstra in het centrum voor prentkunst de hele middag demonstraties van het drukken van haar prenten. Sinds jaar en dag staat een drukpers van haar in Fochteloo.

En op zondag 21 oktober geeft ze een workshop in meerkleuren houtsnede. Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar.

Veldstra won in 1992 de Nederlandse Grafiekprijs tijdens de Grafiek- biënnale Grafiek Nu in het Singer Museum in Laren. Ook in het buitenland won ze prijzen met haar werk door haar deelname aan talrijke grafiekbiënnales. Eerder verschenen er drie boeken over haar ‘Natvra Artis Magistra (1995), ‘Beeld uit duister. Licht uit beeld/Houtdrukken 1996-2005’ (2006) en en het eerder in 2016 genoemde boek ‘Antje Veldstra Eaven thus’.

Reductiehoutsnede

Ze werkt in de techniek van de reductiehoutsnede, waarbij voor elke drukgang weer iets uit de plaat gegutst moet worden. Soms wel tien drukgangen. Meestal wordt begonnen met het drukken van de lichte kleuren en later de donkere kleuren er over heen en vaak is zwart dan de laatste kleur. Ook durft ze wel van donker naar licht te drukken. Haar prenten kennen tegenwoordig kleine oplagen, zo tot tien exemplaren per prent. Naast haar kunstenaarschap is ze ook druk in de weer met het geven van cursussen in het Grafische Centrum Groningen en met scholenprojecten.