Ruurd Jelle van der Leij nauw betrokken bij film WAD

Oldeholtpade / Oosterwolde - Ruurd Jelle van der Leij is nauw betrokken bij de productie van de film 'WAD, overleven op de grens van water en land'. De film gaat in première op 1 en 2 oktober in het WTC in Leeuwarden. Van der Leij is filmer. Hij groeide op in Oldeholtpade en woont momenteel in Oosterwolde.

WAD brengt de kijker het Waddengebied in zoals je nog nooit hebt gezien. Alle dieren, vogels en planten, het zand, het weer en de seizoenen in één adembenemende film. De bioscooprelease van de film staat gepland op dierendag: 4 oktober. Op 1 en 2 oktober gaat WAD, overleven op de grens van water en land, in première in Leeuwarden in het WTC.

Stellingwerver Ruurd Jelle van der Leij werkte twee jaar onafgebroken als cameraman voor deze productie. Hij bracht vele honderden uren door bij onder andere grijze zeehonden en slechtvalken in het gebied. Een klus waar je alleen maar van kan dromen, zo zegt hij zelf. Door middel van kleine camera’s in de nesten en het gebruik van schuiltenten konden de meest intieme momenten van dichtbij vast worden gelegd al ging dat niet altijd vanzelf. De slechtvalk broedt namelijk alleen op de Rottumerplaat en daar kom je niet zomaar. 'De eerste twee jaar hadden we ook nog eens de pech dat het niet lukte. In het derde jaar viel alles samen en kon ik van dichtbij vastleggen hoe de slechtvalk haar jongen voert', vertelt Van der Leij.

Eerste Nederlandse natuurfilm over het Waddengebied

WAD wordt de eerste Nederlandse natuurfilm over het Waddengebied. Ruben Smit en zijn crew laten een registratie zien van dit unieke Nederlandse natuurgebied en al haar bijzondere natuurfenomenen, zowel onder- als bovenwater en in elk jaargetijde. Met filmbeelden waarvan iedereen zich serieus zal afvragen of dit echt Nederland is.

Grote première

Op 1 en 2 oktober gaat WAD in première in een levensecht waddendecor. Extra bijzonder is dat de vertoning van de film plaats vindt in het decor van het Wad op de set van de theaterproductie de ‘Stormruiter’ van Jos Thie in het WTC in Leeuwarden. De bezoekers krijgen een unieke gelegenheid om op de landelijke première van de film de film te gaan kijken in een echt waddenlandschap. Op een reusachtig scherm met een inleidend verhaal van de filmmaker zelf. Nooit eerder heeft er zo’n grote film première plaatsgevonden in Nederland. Natuurlijk gaat een première niet zonder BN’ers en speciale genodigden, maar daarnaast is een groot deel van de kaarten te koop. Iedereen kan erbij zijn. Volgens Smit: 'Dit wordt een feestje en dat mag je als waddenliefhebber niet missen.'

Het geluid neemt de kijker letterlijk mee onder het ijs, in het zand en op het wad. Je hoort het geluid van het gras zoals het bergeendje dat ook hoort. Voor de première zijn nog kaarten beschikbaar.