Overpeinzing
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Als eerste ...

Wat staat er in jouw prioriteitenlijstje op de eerste plek?

Ook deze vakantie ben ik een aantal nachten gast in de Sint Adelbertabdij in Egmond-Binnen. Een huis van stilte, rust en gebed. Voor mij bijzondere dagen dat ik weer op adem kom. Tijdens één van de vieringen waren daar zo maar deze woorden in mij: “Adem in mij, o Eeuwige, Uw Adem opdat ik in al mijn doen en latenUw Adem in deze wereld ben”.
Met de hulp van de telefoon bleef ik een beetje op de hoogte met het gebeuren buiten. Dat er een match gevonden was in de zaak Nicky Verstappen. Andere gebeurtenissen komen via de app binnen. Steeds weer gebeurtenissen die soms zo strijdig zijn met die Adem van de Eeuwige in mij. Die buitenwereld is zo strijdig de binnenwereld van deze Abdij.

We zaten die zondagochtend na de viering van de Eucharistie samen koffie te drinken. En zo maar stelde iemand die vraag: wordt het met die vrede van God ooit wat in deze wereld? En ook een reactie kwam: als we de hoop op en het geloof in verliezen dan is alles verloren. Dan is er maar zo weinig meer om voor te leven. Één van de broeders vertelde van hun voortdurende strijd. Om te kunnen bestaan moeten ze als klooster ook economisch ondernemer zijn. Maar steeds is er dat dreigende gevaar dat het gebedsleven in het klooster afbladert en het klooster enkel een economische onderneming wordt.

In mijn eigen persoonlijke leven ervaar ik de zelfde strijd. Het steeds weer drinken van de Bron dreigt steeds weer in de schaduw te staan van alles wat moet. Soms verdrinkt mijn diepste Zelf in al dat doen en laten. Hoeveel andere ikjes raken door de drukte van alledag in ademnood? En zo maar was er de geboorte van die bijzondere woorden in het klooster: “Adem in mij, o Eeuwige, Uw Adem opdat ik in al mijn doen en laten Uw Adem in deze wereld ben”.

Kloosters. Prachtige eilandjes van rust. Eventjes weg van de snelweg. Eventjes de stilte en de rust op één. Opdat ik mijzelf terug vind.