Gemeente bezorgt identiteitsbewijzen aan huis

Oosterwolde - Inwoners van de gemeente Ooststellingwerf hoeven voor een paspoort of identiteitskaart vanaf 1 oktober nog maar één keer naar het gemeentehuis te komen. Vanaf dan kunnen deze identiteitsbewijzen namelijk ook bezorgd worden. Het gaat hier om een pilot die één jaar duurt.

Bezorging kan door heel Nederland. Dus niet alleen thuis, maar bijvoorbeeld ook op het werk. Het enige wat belangrijk is, is dat degene voor wie het reisdocument is het paspoort of identiteitskaart persoonlijk in ontvangst neemt. Dat is namelijk een identiteitscontrole.

Toegankelijk

Ooststellingwerf wordt de eerste Friese gemeente waarbij inwoners niet alleen hun identiteitsbewijzen kunnen laten bezorgen, maar ook online kunnen aanvragen en betalen. “We vinden het belangrijk om een toegankelijke gemeente te zijn. Iedereen kan zo bij ons binnen lopen. Dat kan op afspraak, maar dat hoeft zeker niet. Maar voor sommige mensen is het lastig plannen wanneer ze langs kunnen komen. Bijvoorbeeld door weinig tijd of vervoer. Daarom willen we het iedereen zo makkelijk mogelijk maken, en gaan we de identiteitskaarten en paspoorten bezorgen.” aldus wethouder Marcel Bos.

Kosten

Vanaf 1 oktober is het dus nog maar één keer nodig om langs te komen. Dat is voor het afgeven van een pasfoto, het zetten van een handtekening en het afgeven van een vingerafdruk. Wie liever het paspoort of de identiteitskaart ophaalt op het gemeentehuis blijft van harte welkom. De hoogte van de bezorgkosten moet nog worden vastgesteld door de gemeenteraad, maar het college van B&W heeft een bedrag van € 6,95 voorgesteld.