GroenteKolleM
Door Michiel Kolle

Da's pas zuur

Vroeger was ik nog wel eens in de weer met een setje met tabletjes, een reageerbuisje en gedestilleerd water. Je kan daarmee de zuurgraad van de grond meten.

Beetje aarde verzamelen, klein beetje in een buisje. Water er bij. Schudden. Pilletje er bij. Schudden en dan kijken naar de kleur van het water. Deze kleur kan je dan vergelijken met de kleur op de verpakking. Daaraan kan je aflezen of de grond zuur is of juist niet.

Aan de hand van de zuurgraad (pH) van de grond kun je dan kalk gaan strooien. Een te zure grond is immers niet voor elk gewas prettig. Rododendrons ja, die houden van zuur. Maar die staan niet in mijn moestuin.

De meeste planten groeien het bste bij een pH tussen 5 en 6,5. Voor zandgronden is een pH tussen 5,5 en 6,0 goed genoeg. Op klei groeien planten tussen de 7 en 7.5.  

Ik vind dat chemie-setje het wel wat hebben: even ben je terug in de schoolbankjes. Lekker klooien, net als met de lakmoesproef. Toch, eerlijk is eerlijk, het is ook veel gedoe. Ik heb de set nog steeds maar ik gebruik hem nooit meer. 

En ik weet echt niet waar ik de laatste tijd ben geweest maar er bestaan gewoon apparaatjes voor het meten van de zuurgraad. Ze kosten nog geen tientje! Deze hele revolutie aan techniek is stilletjes aan mij voorbij gegaan. Da's pas zuur.