GroenteKolleM
Door Michiel Kolle

Koud...

Bizar. Het is vandaag zaterdag 17 maart. En we stevenen af op een nieuw record: de koudste 17e maart sinds 1909.

De verwachting is dat de minimumtemperatuur rond de -3.5 graden zit en de hoogste temperatuur rond het vriespunt schommelt. In 1909 en 1906 was dit respectievelijk -7.5 en -2.1 graden. 

Normaal gesproken was ik al lang op de tuin geweest en waren de eerste gewassen al in aantocht. Ik pak mijn logboekje er even bij: in 2009 was ik op deze datum bezig met het zaaiklaarmaken van de bedden. 

Ook in 2010 had ik de tuin al omgespit en rond deze datum heb ik compost gehaald en opgebracht. Compost halen ga ik vandaag trouwens ook doen. De lokale afvalverwerker houdt de jaarlijkse compostdag. 

Lente-achtig

Het logboekje geeft aan dat het op zaterdag 19 maart 2011 een lenteachtige dag was. Heel wat anders dan de voorspelling voor aankomende maandag. 

Op 17 maart 2012 was het ook mooi voorjaarsweer. Ik noteerde ook dat ik toen slaplanten, brocoli en sjalotten had gepoot. Dat jaar werd het echter aan het einde van de maartmaand ook nog flink koud. Bovendien was het voorjaar van 2012 droog. 

Sneeuw

Het jaar daarop, 2013, was vergelijkbaar met dit jaar. Ik ben toen niet voor 23 maart in de tuin aan het werk geweest. Een week later viel er zelfs nog sneeuw. 

Nee, dan 2014. Na een zeer zachte winter was ik begin maart al volop aan de bak. Spitten, zaaien en ruim voor eind maart stonden de aardappelen er al in.

Het jaar erop was net zo vroeg. Door wederom een zachte winter was er een enorme muizenplaag in Friesland. In het erste weekend van maart van 2015 was het heerlijk weer, waarin ik veel in de tuin was. 

In 2016 was sprake van een koud en vooral nat voorjaar. Pas op de laatste dag van april zaten de aardappelen in de grond.

Vorig jaar was ik op 6 maart al voor de helft klaar met het spitten en maken van de bedden. Wat een verschil.

Toch laat ik deze dag niet tuin-loos voorbij gaan. Ik ga compost halen... 

Hieronder nog een leuke tip voor koude dagen: