GroenteKolleM
Door Michiel Kolle

'Ark van Noach' staat op Spitsbergen

De wereldwijde opslagplaats voor zaden op Spitsbergen wordt opgeknapt. In een bunker liggen zo'n 900.000 zaden opgeslagen, zodat het dna ervan behouden blijft bij bijvoorbeeld een grote natuurramp of kernramp.

De wereldzadenbank zit 120 meter diep in een berg bij de stad Longyearbyen, waar de temperatuur met koeling naar -18 graden wordt gebracht.

De zadenbank is een initiatief van Noorwegen en werd geopend in 2008. Van 25 tot en met 27 februari werd het 10-jarig bestaan gevierd met een bijeenkomst, de Seed Vault Summit in Longyearbyen op Spitsbergen. Twintig internationale zadenbanken leverden nieuw genetisch materiaal om te worden opgeslagen in de bunkers.  

De Noorse regering steekt nu, na tien jaar meer dan 10 miljoen euro in een renovatie van deze Wereldzadenbank op Spitsbergen, want de zaden zijn belangrijk voor de voedselvoorzieningsketen op aarde.

Met het geld wordt onder meer een aparte ruimte gemaakt voor elektrische apparaten die warmte afgeven, zodat de bunker zelf zo koud mogelijk blijft. Ook komt er een nieuwe waterdichte ingang. Eind 2016 bleek dat de huidige ingang lekte, toen het permafrost onverwachts smolt.

De zadenbank wordt ook wel 'de Ark van Noach' voor zaden genoemd. Zeker 18.000 monsters zijn afkomstig uit Nederland: van onder meer prei, ui, sla, spinazie, tomaat, komkommer, haver, peper en witte bonen.

Drie jaar geleden werd voor het eerst gebruikgemaakt van de zaden uit de databank. Tijdens de burgeroorlog in Syrië werden duizenden type zaden uit dat land opgeslagen en veiliggesteld, die later weer werden teruggebracht toen het er rustiger werd. 

(Meer over de zadenbank: https://www.regjeringen.no/en/topics/food-fisheries-and-agriculture/svalbard-global-seed-vault/id462220/)