GroenteKolleM
Door Michiel Kolle

Werk eens voor de werkbij

Wilde bijen zijn verantwoordelijk voor tachtig procent van de bestuiving en zijn daarom onmisbaar. Toch hebben wilde bijen het niet gemakkelijk in Nederland. Sterker nog: de helft van alle 358 soorten is bedreigd.

Om de wilde bijen te ondersteunen organiseren Het Drentse Landschap en Landschapsbeheer Drenthe in samenwerking met Nederland Zoemt op 9 en 10 maart de Bijenwerkdag.

Om het aantal nestgelegenheden te vergroten kun je bijenhotels bouwen, open zandplekken maken en steile wandjes aanleggen. Tevens kan de voedselvoorziening (nectar en stuifmeel) worden verbeterd door bloemen in te zaaien en struiken te planten. 

De Bijenwerkdag wordt in heel Nederland georganiseerd en in Drenthe wordt op maar liefst 14 locaties gewerkt aan de ondersteuning van wilde bijen. Onder andere in Zuidlaren, Ruinen, Assen, Meppel, Beilen en Gieten gaan vrijwilligers aan de slag. Belangstelling? Schrijf u dan nu in op Nederlandzoemt.nl

Wil je weten wat je kunt doen voor bijen in jouw gemeente? Kijk dan eens op deze kaart

Bijensterfte

Het gebruik van pesticiden is niet alleen een ernstige bedreiging voor de gezondheid maar ook een bedreiging voor de bijen. Dat concluderen de Verenigde Naties (VN) op basis van een rapport van begin 2017. Bijna iedereen krijgt de giftige stoffen binnen, met afwijkingen, ziektes en zelfs de dood als gevolg. Volgens het VN-rapport heeft dit desastreuze gevolgen voor ons ecosysteem – waaronder de wereldwijde bijensterfte – en vormt het een ernstige bedreiging voor alles wat leeft. De enige oplossing, volgens de VN, is een transitie naar duurzame landbouw. (Lees hier de bron)

Inmiddels hebben de biologische speciaalzaken al 60.000 handtekeningen verzameld. Zij vinden dat productie en consumptie van biologische voeding extra gestimuleerd moet worden en dat het dan niet helpt als de prijs door oneerlijke belasting relatief hoog blijft.