Wandeling door een gebied vol geschiedenis

In de jaren dertig van de vorige eeuw zwierf de Havelter amateur-archeoloog Hendrik Jan Voerman over de zandverstuivingen op en rond de Havelterberg.

De vuurstenen artefacten die hij daarbij opraapte, documenteerde hij zo goed dat archeologen naderhand zijn vindplaatsen konden terugvinden. Een bekende vindplaats van Voerman ligt bij de Doeze, een ovaalvormige, venige laagte op het  Holtingerzand die in het mesolithicum watervoerend was. Bij archeologisch onderzoek in de jaren zeventig kwamen hier sporen van zes kampementen van jagers-verzamelaars uit die tijd aan het licht.

Wie in het Holtingerveld gaat wandelen, parkeert de auto al snel bij de toegangspoort aan de Van Helomaweg voorbij Havelte. Het gaat dan naar de hunebedden en naaste omgeving. Begrijpelijk en ook de opzet van de poort, maar wie de drukte wil omzeilen en óók een fraaie wandeling wil maken, kan de auto ook heel ergens anders neerzetten.

De Golfclub Havelte heeft een prachtige 18-holesbaan die grenst aan het Uffelterveld. Speciaal voor natuurliefhebbers is er jaren geleden al eens een route uitgezet, waarbij de start op de parkeerplaats van de baan aan de Kolonieweg is. Wel aan het eind van die parkeerplaats, zodat de leden van de club hun auto gewoon bij de ingang van het complex kunnen parkeren. Er kan een route gelopen worden van zo’n drie kilometer, waarbij de paaltjes gevolgd moeten worden met zwarte pijltjes op een rode achtergrond. Helaas zijn niet alle pijlen goed te vinden, zodat de kans bestaat dat je iets omloopt en meer kilometers maakt. Dat geeft op zich niet, want het gebied aan de oostkant van de Kolonieweg is niet zo heel groot. Hooguit kom je op de Uffelter Es terecht, die terugweg is niet zo lastig te vinden dan.

Wie in het gebied want, komt niet alleen bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog tegen - hier vlakbij was het Duitse Vliegveld Havelte gevestigd - , maar ook grafheuvels. Het gebied is een uitloper van de Havelterberg en dat maakt wandelen hier ook zo leuk: er zijn nogal wat ‘klimmetjes’ met aansluitend mooie uitzichten. Het was afgelopen weekend wel erg nat op de paden, maar er zijn steeds uitwijkmogelijkheden.

De route op het kaartje start aan het eind van de parkeerplaats en volgt eerst de pijlen op de paaltjes en wel linksom. Eerst westelijk van de Kolonieweg, daarna naar de rand van het gebied bij Holtinge. Hier kom je onder meer bij de oude schaapskooi, die nu een opleidingscentrum is voor schaapherders. Als je toch wat verkeerd bent gelopen en op de Ruiterweg uitkomt (de weg langs de golfbaan), kun je op een gegeven moment via het officiële wandelpad dwars over de golfbaan terug naar het beginpunt.