Stânfries wil accommodatie duurzamer maken

Appelscha - Voetbalvereniging Stânfries in Appelscha wil in de toekomst geheel energieneutraal zijn. Het krijgt daarbij financiele hulp van de Rabobank, die 7500 euro beschikbaar stelt voor de maatregelen.

 

Omdat de energielasten de laatste jaren enorm gestegen zijn (komend seizoen bijna 10.000 euro) heeft de club het plan opgevat om in navolging van de gemeente Ooststellingwerf zich in te zetten om in de toekomst geheel energieneutraal te zijn. Hiervoor is begin van dit jaar subsidie aangevraagd bij het EDS en ook toe gewezen (3186 euro).

Gasbesparende maatregelen

Fase 1 en 2 van de verduurzaming van de accommodatie bestaan uit gasbesparende maatregelen. Zo wordt het dak voorzien van nieuwe isolatie. Fase 3 heeft als doel elektrabesparende maatregelen zoals het vervangen van alle huidige verlichting door LED verlichting voor zowel binnenverlichting als veldverlichting.

Duurzame kunststof kozijnen

Kleedruimten krijgen een zonneboiler. In de buitenschil van de kantine bevinden zich voor een groot gedeelte kozijnen, twee van deze kozijnen zijn zo aangetast dat enkel isolatieglas plaatsen geen optie is. Hier kunnen twee klappen in één gemaakt worden door het aanbrengen van duurzame kunststof kozijnen voorzien van HR++ isolatieglas. De entree van de kantine bestaat uit een grote pui met veel glas, een deel is voorzien van dubbel glas, echter niet met de eigenschappen die horen bij de huidige tijd. Voor een optimaal resultaat worden alle glasvlakken worden voorzien van HR++ isolatieglas.

Verwarmen van vergaderruimte

De vergaderruimte wordt buiten de speel- en trainingsdagen om gebruikt voor vergaderingen van diverse besturen en commissies. Verwarmen van de vergaderruimte wordt echter geregeld vanuit de sportkantine waar dan geen activiteit is, hierdoor wordt de sportkantine onnodig mee verwarmd als de vergaderruimte verwarmd moet worden. Een separate regeling is wenselijk en bespaart veel energie.

Stânfries wil de huidige energiekosten van 28,63 euro per lid op termijn terug brengen naar 1 euro.