Hof beveelt nader onderzoek mestsilodrama Makkinga

Makkinga - Er moet toch nader worden gekeken naar de onafhankelijkheid en deskundigheid van medewerkers van Wageningen UR Livestock Research bij het mestsilodrama in het Makkinga.

Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald in een tussenuitspraak. Klik hier voor de uitspraak. Raadsman Tjalling van der Goot had om nader onderzoek gevraagd.

De tekst gaat verder na de tweet.

Op 19 juni 2013 zijn tijdens reinigingswerkzaamheden in een mestsilo in Makkinga door werknemers van het bedrijf drie mannen overleden en is een vierde zwaargewond geraakt. De rechtbank achtte bewezen dat de onderneming en de directeur de Arbeidsomstandighedenwet hebben overtreden waardoor een levensgevaarlijke situatie kon ontstaan. De verdediging stelde dit dit vonnis hoger beroep in.

Twijfels over deskundigen

De verdediging uitte twee weken geleden tijdens een regiezitting in hoger beroep haar twijfels over de onafhankelijkheid van het door de deskundigen uitgevoerde deskundigenonderzoek. Volgens de verdediging hebben – zoals pas recent is gebleken - deze deskundigen echter zakelijke banden met het bedrijf waarvoor de eigenaar van de silo werkzaam was en is.

Het gerechtshof heeft nu geoordeeld dat de onafhankelijkheid van deskundigen buiten elke redelijke twijfel verheven moet zijn. Om die reden worden de deskundigen ter terechtzitting gehoord.

Het is nog niet bekend wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt.