Olympische Spelen-kenner Ton Bijkerk (86) overleden

Fochteloo - Olympisch historicus en voormalig zwemmer/waterpoloër Ton Bijkerk uit Fochteloo is op 86-jarige leeftijd overleden.

Vanaf 1960 verdiepte Bijkerk zich in de Olympische geschiedenis en startte hij een zoektocht naar de achtergronden van alle Nederlanders die ooit hebben meegedaan aan de Olympische Spelen. Een uit de hand gelopen hobby die meer dan 50 jaar duurde. Het resultaat, de uitslagen en personalia van meer dan 2.700 Nederlandse sporters, is gepubliceerd in het boek Olympisch Oranje. Als blijk van verdienste kreeg hij in 2001 uit handen van Anton Geesink de Olympic Order in zilver, de hoogste onderscheiding van het IOC. Bijkerk was ook verzamelaar van Olympische memorabilia.

Bijkerk werd in 1931 geboren in Bandoeng in Nederlands-Indië. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde zijn familie naar Nederland, waar hij zich aanmeldde bij HVGB uit Haarlem, een van de voorlopers van het huidige ZV Haerlem. In 1949 en 1950 werd hij tweede van Nederland op de 100 meter rugslag en werd hij opgenomen in de nationale zwemselectie. De waterpolotak van HVGB lijfde hem ook in.

Tijdens zijn opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), werd Bijkerk in 1951 nationaal militair kampioen op de rugslag. Eind jaren vijftig zette hij samen met Nico van Dam (bestuurslid van de KNZB) en sportbestuurder Henk Handgraaf (beiden ook militair en waterpoloër) de militaire kampioenschappen waterpolo op.

Bijkerk was in 1991 mede-oprichter van de International Society of Olympic Historians, een internationale organisatie die als doel heeft de Olympische waarden en de Olympische Spelen te bestuderen en te promoten. Tot en met 2016 was hij secretaris-generaal.