Bijzondere schilderwerken van Jan en Douwe Hofstra ontdekt

Oosterwolde - Nog steeds zijn ze verbijsterd over de vondst die ze zo’n drie jaar geleden hebben gedaan. Bij het opruimen van de schuur achter de voormalige tabakswinkel van Jan Hofstra werden dozen vol met rollen papier aangetroffen.

'We dachten aanvankelijk dat het behang was, maar stuk voor stuk bleken het prachtige tekeningen en schilderwerken te zijn van Jan en Douwe Hofstra', vertelt oud-onderwijzer Wim Hunneman (62). Er wordt van 13 tot en met 16 december een speciale expositie aan gewijd.
 

Alles zat onder dikke laag stof

'Jan Hofstra was een oom van mijn vrouw Geke. Namens de familie hebben we drie jaar geleden geholpen met het leeghalen van de schuur achter de sigarenwinkel aan de Stationsstraat. Het stond er werkelijk bomvol met oude verfspullen; verfpotten, kwasten, tonnen met kalk. Allemaal onder een dikke laag stof.'
 
De schuur werd in het verleden gebruikt door Douwe Hofstra. Hij werd in 1899 geboren en vertrok op 20-jarige leeftijd van Oosterwolde naar Utrecht om daar een opleiding aan de schildersschool te volgen. Eenmaal weer terug in Oosterwolde runde hij naast een sigarenzaak zijn eigen schildersbedrijfje. 'Hij reed altijd met een solex door het dorp, de verfpotten hangend aan zijn stuur en soms een laddertje over zijn schouder.'

Hofstra volgde schildersopleiding

Zoon Jan Hofstra, geboren in 1933, leek aanvankelijk in de voetsporen van zijn vader te treden. 'Hij heeft ook een schildersopleiding gevolgd, alleen is het daar vanwege een heupafwijking bij gebleven.' Zo kwam hij in het sigarenmagazijn van zijn ouders terecht en later is hij de tabakswinkel zelfstandig gaan draaien.

Schat op zolder

Douwe overleed in 1979 en zoon Jan in 2004. Vanwege een nieuwe eigenaar van de voormalige tabakswinkel moest drie jaar geleden alles worden leeggehaald en opgeruimd. 'Op het zoldertje van de schuur hebben wij onze ontdekking gedaan. We vonden er tientallen werkstukken van Jan en Douwe. Soms aangevreten door de muizen en onder de spinnenwebben, maar stuk voor stuk ‘kunstwerkjes’.
 
‘Ambachtskunst van twee mensen die ooit een schildersopleiding hebben gevolgd.” Hunneman besloot alle werken te bewaren. 'Later als ik tijd zou hebben, dan zou ik er iets mee gaan doen.” Die tijd is nu aangebroken. Hunneman is met pensioen en besloot om Stichting Kunstwerf en de Historische Vereniging Oosterwolde te benaderen. Gezamenlijk is nu de expositie ‘Schat op zolder’ opgezet, een expositie van zo’n zestig schilder- en kunstwerken van Douwe en Jan Hofstra.
 

Werken ademen de sfeer van de tijd uit

'Het waren natuurlijk geen kunstenaars, maar de werken ademen wel heel mooi de sfeer uit van de kunst uit die tijd”, vertelt Hunneman. Het werk van Douwe is gemaakt in de periode van 1917 tot 1924, de tijd van de Art Nouveau en de Jugendstil. Het werk van zoon Jan is van 1950 tot 1955, de tijd van de wederopbouw. 'Veel strakker, geen tierelantijntjes. Veel poster-achtige werken, gericht op reclame-uitingen.'
 
De expositie vindt plaats in het voormalige pand van Reidsma Fotografie aan de Stationsstraat 4. De werken worden vier dagen lang tentoongesteld: van woensdag 13 december tot en met zaterdag 16 december. Bezoekers kunnen er woensdag terecht van 13.00-17.00 uur, op donderdag en vrijdag van 10.00-17.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur. De toegang is gratis.
'Fantastisch dat we dit met elkaar neer hebben kunnen zetten. Zonder de steun van Stichting Kunstwerf, die heeft geholpen met het opzetten, inrichten en financieren van de expositie, was dit niet gelukt.'