Hielkje Westerhof exposeert nieuw werk in Fochteloo

Fochteloo - Het drukke tentoonstellingsjaar van de Stichting Nobilis, centrum voor prentkunst in Fochteloo, sluit af met een bijzondere tentoonstelling met nieuw werk van Hielkje Westerhof uit Haulerwijk.

Weperpolder 436

De tentoonstelling draagt de intrigerende titel ‘Weperpolder 436’. Even een tipje van sluier oplichten. Weperpolder 436 is het adres van de boerderij aan de Vossewijk in de Weperpolder waar Hielkje
ter wereld kwam en opgroeide.

Vossewijk

Het centrum in Fochteloo, dat zich doorgaans concentreert op prentkunst, maakt graag een uitzondering voor de schilderijen van die kunstenares uit de eigen regio.
Eén groep van zes schilderijen concentreert zich rondom het thema ‘Vossewijk’ en een andere groep rondom het thema ‘Duurswoudsterheide’.

Melk-controleboekjes


Dan is er een derde groep werken die een nadere toelichting verdient. Het gaat om het beschilderen van vier handgeschreven boekjes. Drie melkcontrole-boekjes van vader Hendrik Westerhof en een boekje dat hij als leerling van de Landbouwschool in Oosterwolde maakte over allerlei soorten grassen. Aan de linkerzijde werd de grassoort opgeplakt en rechts de grassoort in handschrift beschreven. Langere tijd bewaarde Hielkje Westerhof na het overlijden van haar beide ouders heel zorgvuldig die boekjes als een persoonlijk aandenken aan haar ouders maar ook aan haar eigen jeugd op de boerderij.


In haar beeldend werk was er altijd al een verbinding met haar jeugd in de Weperpolder en op een zeker moment besloot ze de boekjes te gaan beschilderen, waarbij delen van de tekst en de grassen zichtbaar bleven.

Voorzichtig en subtiel ging ze te werk, steeds recht doend aan het oorsponkelijke document zonder haar eigen moderne wijze van werken tekort te doen. Beeldend kunstenaar Ada Duker waar Westerhof al vele jaren les van kreeg in Groningen zag het unieke van dit project.

Ook op film

Tijdens de tentoonstelling in Fochteloo worden in vitrines de oorspronkelijke boekjes getoond, maar veertien dubbele pagina’s zijn ook gefotografeerd en daar zijn prints van gemaakt die fraai gepresenteerd worden. De inhoud van de boekjes is ook op film te bewonderen in de bibliotheek van het centrum.
Pieter Jonker van de Stichting Nobilis: ‘In dit werk van Hielkje Westerhof komen (persoonlijke) geschiedenis en moderne kunst samen. We zijn als centrum apetrots dat wij juist deze tentoonstelling van heel nieuw werk van deze kunstenaar mogen brengen.'

De expositie is van zaterdag 2 december tot en met dinsdag 26 december (ook de beide Kerstdagen) te zien
op donderdag tot en met zondag van 13.30-16.30 uur. De opening is op zondag 3 december om 14.30 uur en het openingswoord wordt gesproken door Mette Goeting uit Amsterdam.