Kinderen en koeien ontbijten samen

Oosterwolde - De ochtend van groep 7 van basisschool De Akker zag er woensdagochtend een tikkeltje anders uit dan andere ochtenden. Met de hele klas ontbeten de kinderen tussen de koeien op boerderij Nieuw Weper in Oosterwolde.

De gedekte tafel stond midden op het voerpad van de koeien in de ligboxenstal. Toen de leerlingen begonnen aan hun broodjes, kregen de koeien ook trek en begonnen ze samen aan hun ontbijt.

Na het ontbijt verzorgde familie Van Daatselaar een rondleiding over het bedrijf. De kinderen kunnen zo direct zien waar hun voedsel vandaan komt. Saillant detail: De kinderen dronken allemaal van de Weide Weelde, een product dat van de eigen koeien van de familie Van Daatselaar komt.

Weide Weelde levert duurzame producten als halfvolle melk, magere yoghurt, karnemelk, karnemelk rood fruit en magere en volle kwark. Deze producten zijn inmiddels in heel Nederland verkrijgbaar en ook te koop in de grotere supermarkten in Ooststellingwerf.

Het Nationaal Schoolontbijt is al 15 jaar het grootste educatieve ontbijtevenement van Nederland. Elk jaar wordt er van gezond ontbijten een feestje gemaakt in het hele land. Een week lang. Dit jaar van 7 tot en met 10 november. Bij deze editie gaan er weer zo'n 520.000 basisschoolkinderen samen ontbijten met onder andere brood, divers beleg, yoghurt, kaas en melk in het ontbijtpakket.

Het Platform Boerderijeducatie Nederland maakt het mogelijk dat schoolklassen gratis op de boerderij terecht kunnen voor deze speciale ontbijtlocatie. Boerderij Nieuw Weper is hierbij aangesloten omdat zij boerderijlessen verzorgt voor het basisonderwijs. In oktober hebben zij hiervoor als eerste boerderij in Friesland het landelijke keurmerk boerderijeducatie ontvangen. Ook verzorgt de familie Van Daatselaar, rondleidingen, melkclinics en creatieve workshops.