Wandelen in de herfst vanuit Ekehaar en Eext

Wandelgroep De Eekhof houdt op zondag 15 oktober vanuit Ekehaar de Tiende Herfstwandeling voor wandelaars en nordic-walkers.

Deelnemers hebben vanaf het dorpshuis De Eekhof aan de Oal Diek 3 te Ekehaar dit jaar de keuze uit vier nieuwe routes, namelijk over 10, 15, 20 en 25 km. Starttijden zijn vanaf 9.00 uur.

Ekehaar is een dorp in de prachtige provincie Drenthe en ligt centraal in de vierhoek Assen, Rolde, Grolloo en Hooghalen. De routes lopen over verharde of onverharde wegen en paden door de prachtige natuur van het Drentse landschap. De nieuw uitgezette routes lopen deze keer oostelijk van het dorp Ekehaar. De gevarieerde wandelingen gaan langs houtwallen, weiden en essen, over koepaden en boerenerven, over heideveldjes en door bosjes in de omgeving van de Drentsche Aa en dorpen. Afhankelijk van de gekozen route wordt gewandeld door of langs de dorpen Ekehaar, Amen, Vredenheim en Grolloo en de wijde omgeving hiervan. Onderweg kan men genieten van de natuur in kleurige herfsttooien, vallende bladeren, vele soorten paddenstoelen, boerderijen, landerijen en koeien.

Vanaf 08.45 uur is inschrijving mogelijk in dorpshuis De Eekhof aan de Oal Diek 3 in Ekehaar. Iedere deelnemer ontvangt na afloop een gratis kopje snert. Bij terugkomst worden de deelnemers verrast met een demonstratie van de dorstmachine van Wortel en Tak. Cipke Uri zal met dit apparaat demonstreren hoe van appels lekker verse appelsap geperst wordt. it alles zolang de voorraad strekt.

De organisatie is in handen van wsv Wandelgroep De Eekhof te Ekehaar, Info: www.wandelgroepdeeekhof.nl.

Heidehof

De naam Hillig Meer ontleent zich aan een van de pingoruïnes die zijn ontstaan in de laatste ijstijd. Nationaal Park Drentsche Aa gidsen nemen de deelnemers mee in de rijke historie van het landgoed. Hier heeft zich in de loop van duizenden jaren heel wat afgespeeld. Het gebied kent al een eeuwenoude traditie van rituelen en begraven. De zeven oude grafheuvels van 3.000 jaar voor Christus bewijzen dat. Het voormalige landhuis dat eerder op het landgoed stond, is in de oorlog afgebrand. Bij de constructie van het huidige landhuis is rekening gehouden met de nieuwste inzichten van duurzame bouw waarbij de fundamenten van het eerste huis op een speelse manier zijn geïntegreerd.

Op zondag 8 oktober om 10.00 uur start de wandeling vanaf de parkeerplaats oprijlaan van Landgoed Heidehof, Provincialeweg 2, Eext. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Na afloop van de excursie wordt een bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens deze wandeling.