Wandelingen door mooie natuur van Duitsland

De Duitse grensstreek met de spannende naam ‘Geheim over de Grens’ is te bijzonder om snel met de auto te doorkruisen. Dan ontgaat je al snel wat.

Zoals een oeroud verstopt klooster, een kasteel aan een landweggetje, kilometers heide en bossen, gezellige heuvels of de oevers van een grillige rivier. Als wandelaar met herfstvakantie mag je alles van dichtbij meemaken. Of zoals een beroemde Duitser (namelijk Goethe) het kernachtig zei: ‘Alleen waar je te voet was, ben je ook werkelijk geweest.’

Natuurpark Hohe Mark in Westmünsterland heeft het allemaal: zo’n 2.000 kilometer wandelpaden door betoverende natuur, af en toe een oud stadje. Je waant je in een oud prentenboek met idyllische vergezichten. Donkere bossen, veengebieden, heidevelden, meren en vennen, het smalle riviertje de Lippe. Vlakbij Dülmen graast een kudde wilde paarden, uniek in West-Europa. Tip voor een makkelijk, ‘drempelvrij’ rondje met onderweg 10 ‘doe-stations’: de vlakke route door de bossen van de Üfter Mark. Ook voor rolstoelers en kinderwagens.

Teutoburger Wald

Waar ooit koeriers en postbodes te paard galoppeerden - ook de wereldberoemde die in 1648 de Vrede van Westfalen mocht aankondigen - liggen nu fantastische wandeltochten te wachten. Historische grond dus. En je ziet nog eens wat, tussen Münster en Osnabrück. De vriendelijke toppen van het Tecklenburger Land bijvoorbeeld, de uitlopers van het ruige Teutoburger Wald, de lagere delen van het groene Münsterland, dat niet voor niks de bijnaam ‘Parklandschaft’ kreeg. Hier beginnen topwandelingen met wandelkeurmerk: het befaamde langeafstandswandelpad Hermannsweg en de avontuurlijke Teutoschleifen, korte rondwandelingen (6,5 tot 13 km).

In het Geopark TERRA.vita vind je het ontstaan van de aarde, de ontwikkeling van het leven op onze planeet. Je wandelt gewoon langs de bewijzen, hoe het allemaal gegaan is. Indrukwekkende fossielen, duizelingwekkende rotspartijen, voormalige zeebodem, maar dan hebben we het over miljoenen jaren geleden. Bij de UNESCO besloten ze dat deze unieke streek de beschermde status van een ‘Global Geopark’ waard was. TERRA.vita ligt in het Osnabrücker Land. Op de 150 km naar Meppen (Emsland) kom je ze regelmatig tegen: stokoude megalietgraven op de Hünenweg. Sinds deze zomer vind je hem nog makkelijker, dankzij de verbeterde bewegwijzering.

Al heel lang geleden besloten mensen dat het in het Emsland goed wonen was. Je merkt het aan de talrijke  buitenhuizen en kastelen, meestal in een schitterende omgeving. Neem het landgoed rond waterslot Gut Stovern. Probeer het sympathieke rondje ‘Rund um den Stoverner Wald’ en je wandelt zo de velden en bossen van de kasteelheer in. Leuk voor kinderen: het ‘Walderlebnispfad’, met onder andere een brug met kijkraampjes om het leven in de beek onder je te bespieden. Ietsje later schoenen uit voor het speelse Blotevoetenpad, over verschillende natuurlijke ondergronden.

Info: geheimoverdegrens.nl