Theater Nomade voert voorstelling '14-18' op in Gevangenismuseum

Veenhuizen - Theater Nomade voert op woensdag 20, donderdag 21, vrijdag 22 en zaterdag 23 september de reprise van de muziektheatervoorstelling '14-18' op in het Gevangenismuseum in Veenhuizen.

De voorstellingen staan in het kader van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Rondom de voorstelling worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder een reizende tentoonstelling, een re-enactment groep WO1, schoolvoorstellingen, lezingen en rondleidingen.

Veenhuizen heeft een bijzondere binding met de Eerste Wereldoorlog. Belgische vluchtelingen zijn daar in die periode opgevangen en gehuisvest. Tevens was het de plek waar paupers ondergebracht werden.

De voorstelling begint met authentieke filmbeelden van de opening van het Vredespaleis in 1913. Een jaar later begint de allesvernietigende loopgravenoorlog, die de geschiedenis in is gegaan als de 1e Wereldoorlog 1914-1918. In het redactielokaal van het socialistische Dagblad het Volk bespreken journalist Jacob Domela en de pacifistische politiek tekenaar Albert Hahn hun politieke positie in de stroom van wereldhistorische gebeurtenissen. Berichten over de loopgravenoorlog, revolutionaire bewegingen en vallende keizerrijken komen via telegraaf, kranten, telefoon, zwart-wit foto’s en filmbeelden het redactielokaal binnen. Een miljoen Belgische vluchtelingen komen naar Nederland. Acteurs en musici spelen en verbeelden in wisselende kostuums de hoofdfiguren  in het drama van de 1e Wereldoorlog in Nederland. De regie is in handen van Ab Gietelink.

Kijk voor meer informatie op www.theaternomade.nl