Dagboek Berkoop vol Vuur: 800 meter stof en een batterij naaimachines

Oldeberkoop - Berkoop vol Vuur is het openluchtspektakel in Oldeberkoop. Het verhaal van een bijzonder dorp door de eeuwen heen, verteld, gespeeld en gezongen door 250 vrijwilligers. In de aanloop er naar toe hier het dagboek van een van hen.

Vandaag: de kledingcommissie: Ina Donker, Geertje Hiemstra en Elly van Elp

Als kledingcommissie zijn we al een tijdje bezig. Het begon in oktober vorig jaar met gesprekken met auteur Karst Berkenbosch en Simon ter Heide van de jubileumcommissie. Het script van Berkoop vol Vuur werd doorgenomen. Ook archieven met oude (kleding)foto's werden uitgeplozen. Want in Berkoop vol Vuur zitten we het ene moment in de zestiende en even later in de negentiende eeuw.

Passen en meten

Elk tijdperk heeft zijn eigen kleding en dat moet in de voorstelling helemaal goed zijn natuurlijk. Toen we in februari de namen en ook de maten van de meeste spelers en muzikanten wisten, konden we gericht op zoek naar passende kleding. Met telkens kleine groepjes muzikanten en spelers hebben we een flink aantal keren kleren gepast bij kledingverhuurbedrijf Malischa in Gorredijk. Uiteindelijk heeft nu bijna iedere speler en iedere muzikant na letterlijk passen en meten zijn of haar eigen historische kledingstuk.

(De tekst gaat verder na de foto)


De laatste tijd zijn we met een leuke groep vrijwilligers de capes aan het maken voor het publiek. Ook het publiek draagt namelijk in oktober qua kleding een steentje bij aan de sfeer. Ruim driehonderd zwarte capes worden gemaakt. De toeschouwers gaan die dragen om zo de sfeer van een verduisterd centrum te versterken.

Lopende band met een batterij naaimachines

In totaal knippen en naaien we hiervoor achthonderd meter stof. De 'productie' van de kleding gebeurt in de consistorie in Oldeberkoop. Op de maandag- en woensdagavonden lijkt het daar op een echt naaiatelier. We werken aan een soort zelfgemaakte lopende band met een batterij naaimachines: de een knipt, de ander naait. We zijn er nog lang niet, maar we hebben er veel plezier in met zijn allen en iedereen kijkt uit naar oktober. We zijn erg nieuwsgierig hoe de spelers, muzikanten en toeschouwers er dan met zijn allen uit gaan zien.