Hawar deelt viltkennis met Midden-Oosten

Oldeberkoop - De vijfdaagse wolviltworkshop 'Wearable Art' in textielinstituut Hawar in Oldeberkoop is goed verlopen. De hoge zomerse temperaturen speelde de twaalf deelnemers geen parten.

Door docente Marjolein Dallinga uit Canada en twee cursisten uit het Midden-Oosten had de cursus een hoog internationaal gehalte. Reden voor burgemeester Harry Oosterman om woensdag bij de aftrap van de cursus aanwezig te zijn. Hij ging in gesprek met professor Rab McClure en z'n vrouw Alex uit Qatar.

Het echtpaar neemt de kennis en materialen mee om thuis meer ervaring op te doen. Hun campus in Doha, de hoofdplaats van Qatar, is opgezet omdat de vrouwelijke inwoners geen toestemming kregen om in het buitenland te studeren. Daarom halen ze nu leraren/professoren en studenten van over de hele wereld om een internationaal klimaat te scheppen en de vrouwelijke inwoners een kans te bieden om te studeren alsof ze in het buitenland zijn. De campus wordt voor 90% gevormd door vrouwelijke studenten. Hawar ontwikkelt plannen om de studenten op studiereis te laten komen naar Nederland.

Na vijf dagen hard werken maakten de twaalf cursisten fraaie 'draagbare' kunstwerken van vilt. Voor één van de deelnemers was de cursus een 'thuiswedstrijd'. Janka Spijkerman komt uit Oldeberkoop. De rest kwam vanuit heel Nederland.