Omwonenden vragen met ludiek bord aandacht voor overlast nieuwe N381

Donkerbroek - 'Horen en zien vergaat ons en de provincie zwijgt?!' Deze tekst staat op een bord dat afgelopen weekend werd geplaatst langs de nieuwe N381 bij Donkerbroek.

Hoewel de direct omwonenden blij zijn dat Dorpsbelang Donkerbroek zich hard maakt voor hun leed, voelen zij zich vergeten door de provincie. 'Hopelijk krijgen we door de plaatsing van het ludieke bord meer aandacht voor onze problematiek', zegt Gretl de Jong, bewoner van de Balkweg.

'We zijn als bewoners van de Balkweg al anderhalf jaar bezig om het iets leefbaarder te krijgen in ons geruïneerde buitengebied. Ons mooie gebied stond destijds op de lijst om stiltegebied te worden. De ecologische zone was net gereed. Toen kwam ineens na ruim 15 jaar het plan om de N381 verhoogd, dwars door ons buitengebied te leggen'.

Zwarte dag

'Wij kunnen natuurlijk niet op tegen het “geweld” van de provincie', verzucht De Jong. 'Al onze inspanningen via de opgerichte stichting SBBDW en de vele persoonlijke initiatieven en acties mochten niet baten. De weg kwam er. De dag van opening was voor ons een zwarte dag. Men zegt dan wel makkelijk dat alles went, maar dat is echt onzin. Wij als bewoners van het buitengebied hebben bewust gekozen voor wonen in deze weidsheid en stilte en dan is het ineens nooit meer stil'.

'Vanaf vijf uur / half zes begint het vrachtverkeer volop te rijden en dringt het geluid onze slaapkamer al binnen. De weg ligt als een lus om ons heen', aldus Gretl de Jong. 'Het geluid begint achter huis vanuit Oosterwolde en wordt als een echo meegenomen langszij om vervolgens via de voorkant uiteindelijk langzaam weg te sterven richting Drachten. Maar dan is de volgende geluidsstroom achter huis alweer gestart'.

Besodemieterd

'Wij zijn enorm teleurgesteld in de provincie en voelen ons enorm besodemieterd nu we 24/7 opgescheept zitten met de overlast van dit gedrocht. Dit gevoel wordt ook nog eens versterkt als je ziet hoeveel inspanningen er worden gedaan om het dorp mooi aan te kleden, alsof wij dus niet bij Donkerbroek horen. Dat voelt echt als zout in onze wonden. Niks ten nadele van het dorp, er zijn daar zeker mooie dingen aangelegd, die veel budget hebben “opgegeten”. Maar is een simpele grondwal die geluid en licht weert dan echt teveel gevraagd? Wij als bewoners van de Balkweg begrijpen daar helemaal niks van!'