D66: 'Boerestreek heeft iets groots nodig'

Appelscha - 'Sla de ondernemers in Appelscha een keer met de koppen tegen elkaar'. De opmerkelijke oproep kwam dinsdagavond van D66-commissielid Alexander Langhout, zelf recreatieondernemer in Makkinga.

Langhout ergert zich al langer aan de houding van de ondernemers, die wel klagen over stof ‘maar niets organiseren om de Boerestreek aantrekkelijker te maken’.

Masterplan Appelscha

Zijn frustratie kwam naar voren bij de behandeling van het masterplan Appelscha in een raadscommissie. Volgens Langhout komt van alle pogingen om meer toeristen naar Appelscha te halen zo helemaal niets terecht. ‘Je kunt als toerist ‘s morgens amper een kop koffie kopen.’

Publiekstrekker nodig

Volgens Langhout is er een publiekstrekker nodig, die 150.000 tot 250.000 mensen per jaar trekt. Anders blijft Appelscha volgens hem alleen dagjesmensen uit het noorden trekken ‘en die geven gemiddeld 71 cent per dag in Appelscha uit’.

Bezoekerscentrum met museum

Langhout zegt wel dat er iets speelt, waar hij ook bij betrokken is, maar veel wilde hij daar niet over kwijt. Het zou gaan om een bezoekerscentrum, gecombineerd met een museum. Langhout ziet dat helemaal zitten, dan trek je volgens hem een ander soort publiek, publiek met geld. ‘Denk ook aan een kunstmarkt. Er moet iets groots komen’.

VVD-wethouder Hans Welle ‘heeft wel iets gehoord’ over een bezoekerscentrum met een museum. ‘Dat zou mooi zijn’.

Laagste omzet in hoogseizoen

Langhout noemde het illustratief dat een snackbar in de zes weken in het hoogseizoen de laagste omzet draait, ‘omdat gasten van de Roggeberg niets uitgeven’. ‘Mensen die naar de Kamelenmarkt gaan komen niet op een terras. Waarom zitten terrassen in Diever wel vol?’ Het was een retorische vraag, Langhout wist het antwoord wel. ‘Mensen gaan in Appelscha niet op een terras zitten, omdat er niets gebeurt, er is niets te doen, niets te zien.’

Fontein met waterorgel

Langhout vindt dus dat gasten alleen op een terras gaan zitten als er wat te beleven valt. ‘Zet maar een fontein met waterorgel op de Boerestreek, dan hebben ze iets om naar te kijken’. GroenLinks deelde dat gevoel over de Boerestreek. De Boerestreek mist volgens deze fractie vooral intimiteit. ‘Het is nu een strak plein met strakke gebouwen’. Andere fracties vonden D66 te negatief.

Lees meer in het dossier Boerestreek.