Verdachte mestsilodrama Makkinga hoort boete van 100.000 euro eisen

Makkinga / Zwolle - De verdachte in het mestsilodrama in Makkinga hoorde vrijdag voor de rechtbank in Zwolle een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een boete van 100.000 euro tegen zich eisen. En daarnaast een werkstraf van 240 uur.

Verder mag de verdachte, die directeur is van het bedrijf Heeres Mix & Pomp Techniek in Abbega, volgens de eis zes maanden geen directeur zijn van het bedrijf. Dit laatste is voorwaardelijk.

Fataal bedrijfsongeval

De zaak heeft betrekking op een fataal bedrijfsongeval op 19 juni 2013 in Makkinga tijdens reinigingswerkzaamheden in een mestsilo door werknemers van het bedrijf. Drie mannen overleden en een vierde raakte zwaargewond.

Op de dag van het ongeval was een werknemer van het bedrijf, onder toezicht van een tweede werknemer, aan het werk in de mestsilo. Op een gegeven moment werd alarm geslagen vanaf de rand van de silo omdat de werknemer die binnen de silo aan het werk was onwel werd. De werknemer die het toezicht hield en die alarm had geslagen ging daarop ook zelf de silo in om te helpen, evenals twee elders op het land aanwezige personen. 'De gevolgen hiervan zijn bekend', aldus de officier van justitie.

Overtreding Arbeidsomstandighedenwet

Volgens de officier ligt de kern van de oorzaak van dit drama in het niet naleven van een aantal belangrijke bepalingen van de Arbeidsomstandighedenwet door beide verdachten. 'Een mestsilo is aangemerkt als een besloten ruimte. Dit is een verzamelnaam voor een omgeving waar gevaar is voor verstikking, bedwelming, vergiftiging, brand of explosie. Hierdoor dienen er veiligheidsmaatregelen te worden genomen waaronder voorschriften om personeel doeltreffend in te lichten over de werkzaamheden, de risico's en de te treffen maatregelen'. Als het bedrijf de voor de werkzaamheden in mestsilo's geldende regels serieus had genomen was dit volgens de officier niet gebeurd.

Het Openbaar Ministerie verwijt de onderneming en de directeur overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet, waardoor een levensgevaarlijke situatie kon ontstaan.

(De tekst gaat verder na de video)

 

Geen gordel met katrol

De rechter vroeg vrijdag aan de verdachte waarom de werknemers die de mestsilo ingingen geen gordel met katrol droegen; dan hadden ze er eventueel kunnen worden uitgetakeld. Volgens de verdachte is dat in de praktijk niet mogelijk. De verdachte pleitte voor mestsilo's met een luik aan de zijkant.

Hoongelach van publieke tribune

De directeur wist ook nog te melden dat medewerkers wel uit een silo kunnen worden getakeld als er een telekraan wordt geplaats. 'Waarom plaatste u die dan niet?', vroeg de rechter. 'Omdat de boeren dat niet willen betalen', antwoordde de man. Die opmerking kwam hem op hoongelach van de publieke tribune te staan.

De officier van justitie vond dat de verdachte de verantwoordelijkheid teveel buiten zichzelf legt. 'Het zijn uiteindelijk uw medewerkers'.

(De tekst gaat verder na de video)

 

Aangrijpende slachtoffersverklaringen

De aangrijpende slachtoffersverklaringen van de nabestaanden die door de rechters werden voorgelezen, maakten veel emoties los. Een nabestaande van Jan Harmen van der Veer vindt de 'roekeloze' bedrijfsvoering 'onverteerbaar'. Zij wil het liefst dat het bedrijf stopt.

De officier van justitie zei bij voorbaat dat de op te leggen straf niet in verhouding zal staan met het verdriet dat de nabestaanden hebben.

Advocaat pleit voor vrijspraak

Tjalling van der Goot, de advocaat van de verdachte, pleit voor vrijspraak. Hij vindt dat vooral de overheid nalatig is geweest. 'Er was geen controle bij de schoonmaak. Er bestaan situaties dat niemand strafrechterlijk verwijt kan worden gemaakt', stelt de raadsman.

Op afstand bedienbare spuitrobot

Het bedrijf heeft volgens Van der Goot niet stilgezeten. Het werkt nu met een op afstand bedienbare spuitrobot. De advocaat oogstte hoongelach toen hij opmerkte dat de verdachte een lintje heeft verdiend omdat hij zo'n robot heeft ontwikkeld.

(De tekst gaat verder na de video)

 

Niet het eerste bedrijfsongeval

Het drama in Makkinga is niet het eerste ongeval waar Heeres Mix & Pomp Techniek bij betrokken was. In 2011 kreeg het bedrijf een boete van bijna 11.000 euro nadat een medewerker overleed na een val in een meststilo bij een bedrijf in Luttelgeest. Drie jaar eerder kreeg het bedrijf een boete van ruim 8000 euro nadat iemand van een ladder viel.

Lees ook: Man overlijdt na val in vergistingssilo

Altijd naar eer en geweten gehandeld

In zijn laatste woord zei de verdachte dat hij altijd naar eer en geweten heeft gehandeld. De bewuste dag is nooit uit zijn gedachten. Hij is boos op de overheid die niet controleert of optreedt. 'Het maakt het werk extra gevaarlijk'.

'Er zijn in deze tragedie alleen maar verliezers', betoogde de verdachte. 'De grootste verliezers zijn degenen die hun dierbaren zijn verloren'.

Tolk aanwezig

Bij de rechtszitting in Zwolle was de hele dag een tolk aanwezig. Dat hoefde van de Friestalige verdachte niet. Hij deed alleen zijn slotwoord in het Fries.

De nabestaanden van de slachtoffers wilden gebruik maken van het spreekrecht. Dat mag volgens de rechtbank niet. Spreekrecht is alleen mogelijk bij zaken waar meer dan 8 jaar kan worden geëist. Dit betreft een economisch delict waar maximaal 6 jaar straf op staat.

Strafmaat

Bij het bepalen van de strafmaat heeft de officier rekening gehouden met de gevolgen die zijn opgetreden voor de beide werknemers, de zwaarte van het overtreden van de Arbeidsomstandighedenwet en het feit dat de manier van werken voor het bedrijf geen incident was.

Tegen het bedrijf eist de officier een geldboete van 100.000 euro. Tegen de directeur eist de officier een gevangenisstraf van 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar evenals een werkstraf van 240 uur waarvan 120 dagen voorwaardelijk. Daarnaast eist de officier een voorwaardelijk beroepsverbod van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar tot het leiding geven aan het verrichten van schoonmaakwerkzaamheden in mestsilo's.

De rechtbank in Zwolle doet op 10 maart om 13.00 uur uitspraak.

Volg de zaak via Twitter

Verslaggever Niek van der Oord was aanwezig bij de zitting in Zwolle. Lees hieronder zijn verslag op Twitter:

Lees meer in ons nieuwsdossier Drie doden na val in mestsilo Makkinga