NiekHoort
Door Niek van der Oord

Onbegrijpelijk dat rechtzaak mestsilo-drama zo lang op zich liet wachten

Het is voor mij onbegrijpelijk dat het vier jaar heeft geduurd voordat de rechtbank zich buigt over het drama rond het mestsilo in Makkinga.

Drie mensen kwamen op 19 juni 2013 bij het het reinigen van de mestsilo bij de familie Lemmens om het leven.

Directeur geldt als verdachte

De directeur van Heeres Mix en Pomptechniek uit Abbega geldt als verdachte.  De eigenaar van het schoonmaakbedrijf moet zich verantwoorden. Het verwijt aan de verdachte directeur is o.a. dat hij niet aan bepaalde arbeidsvoorwaarden heeft voldaan.

Drama had een enorme impact

De dood van het trio had een enorme impact. En zeker niet alleen bij nabestaanden of de dorpsgemeenschap in Makkinga. In 2015 vond er in Zwolle reeds een regiezitting plaats.

De zaak werd dus niet inhoudelijk behandeld. Er werd hoofdzakelijk gesteggeld over de vraag waar de uiteindelijke zitting zou dienen. Aanvankelijk zou dat bij de rechtbank Almelo gebeuren. Advocaat Tjalling van der Goot maakte daar namens de verdachte bezwaar tegen en pleitte voor de rechtbank Leeuwarden.

Vorige zitting in Zwolle was in 2015

Zijn belangrijkste argument was dat de Friestalige verdachte zich het makkelijkst uit in het Fries. In de aanloop van het proces hield de advocaat via de media diverse keren zijn pleidooi voor Leeuwarden en het Fries. Ook tijdens de regiezitting in Zwolle bereed Van der Goot zijn stokpaardje. Hij kreeg van de rechtbank nul op het rekest. Het verzoek van de verdediging werd door de rechtbank na drie kwartier beraad te hebben gehouden, verworpen. De rechtbank bepaalde dat de zaak in Zwolle wordt voortgezet. Dat gebeurde op 23 november 2015.

Vrijdag is het eindelijk zover

Bij de nabestaanden viel het voortdurend hameren op het Fries van advocaat Van der Goot in slechte aarde. Het was voor de nabestaanden pijnlijk zijn dat het drama steeds door een taalkwestie in de media kwam. Het leidde de aandacht van de zaak af. Het heeft dus 15 maanden geduurd voordat de daadwerkelijke zitting er komt. Aanstaande vrijdag is het eindelijk zover en wordt duidelijk waar de directie mogelijk verwijtbaar in de fout is gegaan en welke consequenties justitie daaraan wil koppelen.