Lachen en huilen bij uitvoering rederijkerskamer De Hoek

Oldeberkoop - Tranen van het lachen en tranen van ontroering. De bezoekers die de drie uitvoeringen van De Hoek van Zevenwouden bijwoonden hadden beide. De tragikomedie ‘Twee’ riep wisselende emoties op.

Zaal was omgetoverd tot bruin café

De uitvoeringen vonden plaats in MFA MeJander. De zaal was omgetoverd tot een oud bruin café, dat door de kastelein en zijn vrouw wordt gerund. De bezoekers zaten aan tafeltjes met daarop de Perzische tapijten die tientalen jaren  de sfeer in veel kroegen bepaalden. Er was gezorgd voor een draaiende juxebox en er stond een werkende tap op de bruine toog.

Vrijdag was de première

Vrijdagavond was de première van het stuk, dat oorspronkelijk door slechts twee acteurs (met dubbelrollen) wordt opgevoerd. Het is een Friese productie van Tryater (Twa) en wordt door De Hoek in het Nederlands opgevoerd.

Grote groep staat op het toneel

De dit jaar 150 jaar bestaande rederijkerskamer koos er juist voor om bijna alle leden in actie te laten komen. Het was voor het eerst dat zo’n grote groep van De Hoek van Zevenwouden op het toneel stond. De hoofdrollen waren voor Lute Wedekind en Tessa van Hoof, die een groot geheim met zich meedroegen.

Er is veel interactie met het publiek

Tijdens de voorstelling was er veel interactie met het publiek die getuige waren van komische, maar ook trieste verhalen. Het stuk werd in het weekend drie keer opgevoerd. Er was telkens ruimte voor maximaal 70 bezoekers. Komend weekend  (vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag) volgen nog drie voorstellingen.

Voorzitter vindt het spannend

‘Spannend’, noemt voorzitter Tessa van Hoof het jubileumjaar. De aftrap is nu met de opvoering van ‘Twee’ geweest. Op 4 maart volgt de receptie. Het is die dag exact 150 jaar geleden dat de Hoek werd opgericht. Aansluitend vindt dan de feestavond plaats. In april is er een eenakterdag.

Berkoop vol Vuur

Het grote sluitstuk worden de bijzondere voorstellingen van het openluchtspektakel ‘Berkoop vol vuur.’ Dat vindt van 4 tot en met 8 oktober plaats in het beschermd dorpsgezicht van Oldeberkoop. Zeven toneelverenigingen uit de regio hebben hun medewerking toegezegd. Zij leveren zo’n veertig figuranten en vrijwilligers voor hand -en spandiensten. In totaal doen tussen de 150 en 200  vrijwilligers aan het spektakel mee.