Zelfrijdend busje zorgt voor gemengde gevoelens

Appelscha - De pilot met het zelfrijdende vervoer van afgelopen maand maakte een hoop los in Appelscha. Terwijl de gemeente druk bezig is met het opmaken van de balans, doen enkele bewoners van het dorp hun zegje over het zelfrijdend voertuig.

Veel omwonenden kijken met gemengde gevoelens terug op de pilot. 'Het is een prestigeproject van de gemeente. Ze proberen zich hiermee op de kaart te zetten en Appelscha aan het licht te brengen', vertelt een omwonende. 'Het is leuk bedacht, maar kent ook veel nadelen'.

Te duur

'Door alle bijkomstigheden heeft de hele pilot veel meer geld gekost dan verwacht', meldt Frenno de Haan van café-bar Le Coq. 'Dit had beter aan iets anders kunnen worden besteed, zoals het grote plein bij de Boerestreek. Dit centrale plein is verkeerd aangelegd waardoor er veel zand stuift op het terrein'.

De Haan is ook initiatiefnemer van de E-motiondag en was redelijk betrokken bij de pilot. 'Ik ben voor elektrisch rijden, maar dit was het zeker niet waard', meldt hij. 'De gemeente had van tevoren kunnen zien dat er te weinig ruimte voor de shuttle op het fietspad was. Dat is slecht gecommuniceerd'.

Verkeerde periode en route

Voor sommigen was de periode waarin de pilot plaatsvond een verkeerde keuze. 'Het was niet in het hoogseizoen, wat vooral voor horeca en recreatie een gemiste kans is', stelt een bewoner van de Westeres die niet met naam en toenaam in de publiciteit wil. Ook vindt de bewoner de route niet helemaal goed uitgekozen. 'De bus stopte 200 meter voor het centrum. Het is jammer dat hij niet in het hart van Appelscha kwam'.   

Het was een veelzijdige route

Jan de Roos van de De Jongens van Outdoor is het daar niet mee eens. 'Het hoogseizoen had gekund, maar een minder drukke tijd is gepaster voor een pilot. Deze periode was een weloverwogen keuze'. Ook vond hij het een prima traject. 'Het was een veelzijdige route, waar je van alles tegen kan komen', aldus De Roos 

Frenno de Haan begrijpt beide argumenten. 'In het hoogseizoen zijn er ongeveer 70 000 man hier te vinden, terwijl er normaal maar 6000 mensen ons dorp bevolken. Natuurlijk was die periode gunstig geweest, alleen is het dan veel te druk voor een pilot'.

'Vooruitstrevend en vernieuwend'

Ondanks alle nadelen is er toch enthousiasme. 'Het is vooruitstrevend en vernieuwend', vindt Jan de Roos. 'Geweldig toch dat landen als Duitsland, China en Amerika naar ons dorp komen om dit fenomeen te aanschouwen. Appelscha wordt zo echt op de kaart gezet'.

Lees meer in het dossier Zelfrijdend vervoer.