Zelfrijdend busje maakt rondje door Noord-Nederland

Appelscha - Het zelfrijdend voertuig gaat, na de proef in Appelscha, op tournee door Noord-Nederland.

Het busje doet achtereenvolgens Zwolle, Emmen en Loppersum aan. Het is de bedoeling dat in 2017 en 2018  nieuwe projecten met zelfrijdende voertuigen starten in de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe.

Traject van 2,5 kilometer

De proef met twee zelfrijdende voertuigen van Easymile in Appelscha is inmiddels afgerond. De voertuigen reden van en naar het Nationaal Park Drents-Friese Wold over een traject van 2,5 kilometer. Ooststellingwerf is de eerste gemeente waar een zelfrijdend voertuig met passagiers op de openbare weg reed.

Pilotregio voor zelfrijdend vervoer

In september tekenden de gemeente Ooststellingwerf en de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen een intentieverklaring om van Noord-Nederland de pilotregio voor zelfrijdend vervoer te maken. De drie noordelijke provincies zien zelfrijdende bussen als een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de krimpregio's te behouden en verbeteren. In de komende jaren gaan elders in Noord-Nederland ook zelfrijdende voertuigen rijden, waaronder naar de Vesting Bourtange en het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda. 

Uitstapje naar Zwolle

Ter voorbereiding op de introductie van het zelfrijdend vervoer op andere plekken in Groningen, Fryslân en Drenthe, maakt het zelfrijdend busje een tournee door Noord-Nederland. Zo kunnen inwoners alvast kennis maken met deze vernieuwende vorm van openbaar vervoer. Daarnaast wordt eerst ook nog een uitstapje naar Zwolle gemaakt.

Proefrit

Op 3 november staat het busje op het Nationaal Verkeerskunde Congres in Zwolle. Op 5 november rijdt het busje in het centrum van Emmen. Op 12 november kunnen bezoekers van het Let's Gro festival van 5G in Loppersum een proefrit maken in het busje tussen het gemeentehuis en het station van Loppersum.