Doek valt voor paardenspektakel in Nijeberkoop

Nijeberkoop - Na 34 edities is er een einde gekomen aan het paardenspektakel in Nijeberkoop. Afgelopen weekeinde vonden voor de laatste keer de oefencross en marathon voor paarden en pony's plaats in Nijeberkoop.

Afscheid met een lach en een traan

Na jarenlang het evenement met veel plezier te hebben georganiseerd, heeft de organiserende Stichting Samen Gestelde Wedstrijd (SGW) Friesland besloten om te stoppen. Volgens wethouder Sierd de Boer gebeurde dit 'met een lach en een traan', zo zei hij bij de prijsuitreiking.

Verschillende redenen om te stoppen

'De organisatie stopt om verschillende redenen met het organiseren van dit evenement', aldus Michel Retz van SGW Friesland in een toelichting. 'De kosten lopen steeds meer op, terwijl de inkomsten dalen. De bijdrage van sponsors wordt elk jaar minder; de spaarpot raakt leeg. Bovendien raken de bouwploeg en het bestuur aardig op leeftijd. De jongere generatie heeft minder tijd om zich hiervoor in te zetten. Dit team is volledig op elkaar ingesteld, iedereen weet wat hij moet doen. Op deze twee dagen hebben wij aan vrijwilligers nooit gebrek gehad, iedereen wil dan graag helpen'.

Een begrip in de paardenwereld

De wethouder heeft de hoop dat een jongere generatie het evenement in de toekomst weer wil oppakken. 'Omdat dit bijzondere paardenevenement niet verloren mag gaan. SGW Nijeberkoop was altijd een begrip in de paardenwereld, met in de afgelopen jaren meerdere nationale en provinciale kampioenschappen'.

(De tekst gaat hierna verder)

 

Tachtig ruiters doen mee aan oefencross

Op zaterdag deden er tachtig ruiters mee met de oefencross in de hoogtes 80 en 60 centimeter. Over een parcours van 2 kilometer stonden negentien natuurlijke hindernissen, waaronder een watercombinatie. De rit ging door bossen, over maïslanden en het motorcircuit van MCO Prikkedam.

Zondag was de marathon te paard en de aangespannen marathon. De zeventig deelnemers moesten verspreid in de route van circa 12 kilometer acht hindernissen nemen. De tijd in de hindernis was bepalend voor de uitslag.

Kijk voor de uitslagen van de marathon te paard en de aangespannen marathon op de website van SGW Friesland.