Verkeersregelaars gaan zelfrijdend busje in Appelscha begeleiden

Appelscha - Verkeerregelaars moeten er voor zorgen dat de zelfrijdende shuttle geen ongelukken veroorzaakt. Volgende week kan waarschijnlijk het publiek er weer in plaatsnemen. Deze week rijdt het busje alleen om nieuwe stewards op te leiden.

De verkeersregelaars worden door de gemeente ingehuurd. Ook komen er extra waarschuwingsborden langs het traject. De RDW en de verzekeraar beslissen vervolgens of het busje weer met passagiers mag rijden. Wethouder Hans Welle is positief gestemd.

'Je kunt niet rommelen met de veiligheid'

Hij verwacht ook dat de niet voorziene kosten binnen het bestaande budget kunnen worden opgehoest. Maar al dat niet zo is, moet het geld er toch komen vindt hij: ‘Je kunt niet rommelen met de veiligheid.’ Dat het busje een week heeft stilgestaan en dat nu weer extra maatregelen moeten worden genomen vindt hij niet zo’n probleem. ‘Het hoort allemaal bij het leerproces. Daarom is het een pilot.’

Het was beter geweest om het fietspad te verbreden

Wel erkent de wethouder dat het achteraf gezien beter was geweest om het fietspad voor dit experiment iets te verbreden. De proef met de shuttle duurt tot eind oktober.  De gemeente draagt 175.000 euro aan de pilot bij. De twee shuttles worden gehuurd van het Franse bedrijf dat ze produceert. Franse technici zijn deze week wederom in Appelscha om nieuwe stewards te instrueren.

Lees meer in het dossier Zelfrijdend vervoer.