Pilot zelfrijdend vervoer is tijdelijk stopgezet vanwege gevaarlijke situaties

Appelscha - De dienstregeling van de zelfrijdende voertuigen in Appelscha is tijdelijk stilgelegd omdat het gevaarlijke situaties kan opleveren. Er moeten eerst extra maatregelen worden genomen, aldus de gemeente.

Sinds afgelopen maandag rijden er twee zelfrijdende shuttlebusjes van het Buitencentrum Drents-Friese Wold naar de rotonde Wester-Es. 'Het gaat om een pilot; we leren door te doen', laat de gemeente vanmorgen weten. 'We zien dat fietsers in de berm van het fietspad moeten staan om het voertuig te laten passeren. Dit geeft vervelende situaties'.

Extra borden en gastheren

Om te voorkomen dat het gevaarlijke sitiaties gaat opleveren, is besloten de pilot tijdelijk stop te zetten. De gemeente gaat deze week een aantal maatregelen nemen om fietsers te wijzen op het zelfrijdende voertuig. Zo worden er extra borden geplaatst langs het traject en komen er gastheren bij het traject om mensen te attenderen op het zelfrijdende voertuig.

(De tekst gaat verder na de foto)

 

Schrikreactie fietsers

Vanochtend werd ervoor gekozen tijdelijk niet te rijden, omdat stewards aangaven dat fietsers niet altijd verwachten dat het rode voertuig niet aan de kant gaat. Dit zorgt soms voor een schrikreactie waardoor fietsers onverwacht in de berm moeten of afstappen. 'Het voertuig stopt altijd als men te dichtbij komt. Daarnaast kan de steward gebruik maken van de stopknop. Maar de gemeente vindt het belangrijk dat de fietsers niet voor onverwachte situaties komen te staan, vandaar deze extra maatregelen'.

Met deze extra maatregelen gaat het voertuig volgende week weer rijden.

Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook: Het rode gevaar dwingt fietsers in Appelscha in de berm

Lees meer in het dossier Zelfrijdend vervoer.