NiekHoort
Door Niek van der Oord

Het rode gevaar dwingt fietsers in Appelscha in de berm

Het rode gevaar. Zo betitelen sommigen reeds de zelfrijdende shuttle die sinds deze week dagelijks tussen het buitencentrum Drents-Friese Wold en de rotonde bij pretpark Duinen-Zathe rijdt.

De hoogwaardigheidsbekleders toonden zich vorige week erg enthousiast bij de start van het ambitieuze project dat Ooststellingwerf op de kaart moet zetten. Volgens sommigen is het een stap in de toekomst.

Doorsnee burger ziet het totaal anders

De doorsnee burger ziet het compleet anders en vindt dat de geïnvesteerde gelden (Ooststellingwerf draagt 135.000 euro bij) beter aan andere doelen besteed kunnen worden. Bovendien wekt het verbazing dat in een zelfrijdend busje permanent een steward zit. Neem dan maar een voertuig met een chauffeur. Levert ook weer werkgelegenheid op, zo is de algemene reactie.

Pilot is inmiddels tijdelijk zelfs gestopt

Het voertuig heet het rode gevaar omdat fietsers die tegemoet komen worden gedwongen om de berm in te fietsen. Daar is de gemeente na de eerste proefdagen inmiddels achter. De amper gestarte pilot is tijdelijk zelfs al weer gestopt.

Lees ook: Pilot zelfrijdend vervoer is tijdelijk stopgezet vanwege gevaarlijke situaties

Wie snel van het Buitencentrum naar Appelscha wil, kan beter fietsen. De shuttle stopt om de haverklap en mag niet sneller dan 15 kilometer per uur rijden. Bovendien stopt het als het hard regent. De sensoren in de bus zien een flinke bui aan voor een muur waardoor het voertuig direct stopt. Gisteren werd ook nog eens bekend dat rolstoelgebruikers niet in de shuttlebusjes terecht kunnen. Dat komt door de regels die de RDW heeft vastgesteld.

Gekozen traject spreekt mij niet aan

Na twee maanden zit de pilot erop en zullen de initiatiefnemers ongetwijfeld in koor roepen dat men van deze periode veel heeft geleerd. Dat zal wel, maar het traject langs de Wester Es dat nu voor de proef is gekozen, spreekt mij in elk geval niet aan. De laatste halte ligt nog een heel eind van de Boerestreek; zeker voor mensen die slecht ter been zijn tè ver.

Busje naar kampterrein Westerbork kan succes worden

Bij de start hoorde ik dat het busje mogelijk ook gaat rijden tussen het herinneringscentrum Kamp Westerbork en het enkele kilometers verderop gelegen voormalige kampterrein. Dat is wèl een traject waar de geruisloze shuttle zijn waarde kan bewijzen: Rechttoe, rechtaan door het bos. Een stap in de toekomst is mooi, maar het project verbinden met het niet uit te wissen verleden kan weleens een schot in de roos worden. Daar heeft Ooststellingwerf dan in elk geval een flinke steen aan bijgedragen.