Fochteloo viert zonovergoten dorpsfeest

Fochteloo - Fochteloo trof het vrijdag, zaterdag en zondag enorm met het enorme zonnige weer.

Na maanden van voorbereiding werd het dorpsfeest gevierd. Bijna het hele dorp was versierd met kunstwerken en vlaggetjes.

Trekkerbehendigheid

Vrijdagmiddag was de traditionele trekkerbehendigheid, die dit keer in een nieuw jasje was gestoken. De vernieuwde opzet van de zes man tellende werkgroep onder leiding van Alle Stoker pakte goed uit. Er werd op drie velden gewerkt waardoor er geen wachttijden waren en het interessanter voor het publiek was.
Na een spannende strijd kwam Michiel van Harten als winnaar uit de bus, tweede werd Wilco Eggenkamp en Ronnie Dokter werd derde.

Pubquiz

Het feest werd 's avonds voortgezet in de grote feesttent op het parkeerterrein van het dorpshuis met een pubquiz en muziek van Kleintje Diep Triest. De zaal toonde een bont gezelschap van 19 deelnemende teams van 4-5 personen. Theo Driesen van de band leidde de quiz. Uit de vijf teams kwamen uiteindelijk twee finalisten naar voren, waarvan de captains het tegen elkaar mochten opnemen. Dat waren Henk Wieland van team Neon en Jan van Rozen, team Single 2. Na twee keer tien vragen kwam Henk Wieland als winnaar uit de bus.

Geen optocht

In plaats van de traditionele optocht met versierde wagens, was er dit jaar per buurt een kunstwerk met versierde voortuinen gecreëerd. Thema was: 'Fochteloo in het nieuws'.

Buurten maken kunstwerken

Elf buurten hadden zich creatief uitgeleefd. Op Noordeinde had men '100 jaar verharde weg en ongeveer100 jaar dorpsbelang' uitgebeeld. Daarna kwam Sportstad Fochteloo. In iedere tuin stond een sport uitgebeeld, van zwemmen tot survival, wat was gerelateerd aan de sportieve dames Alinda en Tjerkje Ten Hoor. Tegenover het dorpshuis stond een sketch over de op handen zijnde glasvezel.

Bij de familie Dokter was Luchthaven  BV Fochteloo nagebouwd. Tevoren was als grap melding gemaakt op Facebook over  de rondvluchten boven Fochteloo. Daarop reageerde Natuurmonumenten en de Fuma, die over de vergunningen gaat. Zij gingen niet akkoord. Tevens gaven zich werkelijk enkele mensen op voor de rondvlucht.

Op de Vogelrijd  was de entree van The Island , het survival tv-programma, waaraan bewoonster Monique Rozemeijer aan meedeed.
Verderop was het thema Muggenprik, doelend op de overlast van muggen na het aanleggen van het randgebied van het Fochteloöerveen. Een hunebed in de berm refereerde aan een nieuwsartikel 'Een Stukje Drente in Friesland' over Sietse Derks die zelf een hunebed had gerealiseerd in zijn tuin.

De buurt rondom de ijsbaan zocht het dichtbij huis met 'Honderd jaar ijsclub 2012'. Wild West Rijweg  had een aantal bijzondere in Fochteloop voorkomende dieren geschilderd. Verder op Zuideinde nogmaals Glasvezel.
Ten slotte het onderwerp  Nobilis, de prentkunst met het archief in de voormalige school achter het dorpshuis.

Naast de kunstwerken waren de  ingangen van het dorp versierd, Noord en Zuid met een mooie boog en het West met een pop van strobalen die 's avonds werd verlicht. Tot verdriet van de organisatie ontdekten zij zaterdagochtend dat onverlaten de beide creaties hadden vernield.

De kunstwerken - 's avonds sfeervol verlicht - trokken veel bekijks.
De publiekjury verkoos Sportstad als winnaar. Tweede werd Luchthaven en derde The Island.

Zeskamp

Zaterdagmiddag streden zeven teams in de zeskamp voor boven de 12 jaar. Voor jongere kinderen waren er diverse activiteiten.
Een werkgroep onder leiding van Petra van Rozen had samen met  buurtcoach Nanne Dillingh van Scala wedstrijdonderdelen bedacht.

Winnaar werd team Goettsch, bestaande uit de familieleden Martine, Gerwin, Johan, Arjan en Silke. Tweede werd De Helden, het samengestelde team met Jeroen Tingen, Albert Broersen, Gerard Dokter Joke Heelstra en Lova van Burgstede. De derde prijs ging naar de Snuiten en Puppies, het team van Fiona Goettsch, Hilco Venema,Raymond Mesken en Sanne en Annick Bruining.

Een domper aan het eind van de spelmiddag was, dat een deelnemer tijdens de bumpervoetbal onwel raakte door de hitte. 's Avonds tijdens de muziek in de tent was hij weer van de partij. De in Fochteloo wonende Jorn Drent, alias dj Straight Ace en de band Super Sundays maakten er een waar feest van.

BBQ

Zondagmiddag werd het feest afgesloten met de prijsuitreiking en een gezellige barbecue. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd dorpsfeest.