Proef met zelfrijdend busje maakt tropische start (filmpjes)

Appelscha - Onder tropische omstandigheden is vanmiddag de proef met zelfrijdend vervoer officieel gestart bij Buitencentrum Drents-Friese Wold. Vanaf maandag kan iedereen een gratis ritje maken.

Op een traject van 2,5 kilometer tussen het Buitencentrum van Staatsbosbeheer en de Wester Es gaan twee zelfrijdende shuttlebusjes van Easymile zes weken lang gratis passagiers vervoeren.

In het busje, waarin zes volwassenen passen, is ook een steward aanwezig, voor het geval er iets misgaat. De elektrische busjes rijden alleen overdag en bij goed weer. Op hun 'top' halen ze een snelheid van 15 kilometer per uur.

Ooststellingwerf, de initiatiefnemer van de pilot, is de eerste Nederlandse gemeente waar een zelfrijdend voertuig met passagiers de openbare weg op mag.

(Lees verder na de foto)

 

Intentieverklaring

De gemeente Ooststellingwerf en de provincies Drenthe, Friesland en Groningen willen Noord-Nederland de komende jaren op de kaart zetten als dé pilotregio voor zelfrijdend vervoer. Vanmiddag legden deze partijen hun samenwerking vast in een intentieverklaring en daarmee ging de pilot officieel van start.

Bereikbaarheid en leefbaarheid

De gemeente ziet deze nieuwe vorm van vervoer als een oplossing voor betere bereikbaarheid en leefbaarheid van krimpregio’s. 'Het is mooi dat we primeur te hebben, maar daar gaat het ons niet om', aldus burgemeester Harry Oosterman in zijn toespraak. 'Uiteindelijk draait alles om zaken als bereikbaarheid, mobiliteit, leefbaarheid en zelfredzaamheid. Nu, maar vooral in de toekomst'.

(Lees verder na de foto)

 

Pilot staat niet op zichzelf

De pilot met zelfrijdend vervoer staat niet op zichzelf, benadrukt Oosterman. 'Het is onderdeel van een reeks innovatieve en duurzame projecten die in onze gemeente lopen. Vanavond bijvoorbeeld bespreekt onze gemeenteraad het uitvoeringsprogramma Biobased Economy (duurzame economie). Het programmaplan bestaat uit vijftig innovatieve projecten tussen onderwijs en bedrijfsleven, waaronder de komst van een kenniscentrum Bodem. Ook de ontwikkeling van het Ecomunitycenter staat vanavond op het programma. Samen met de provincie willen we 3 miljoen euro investeren in een gebouw waarin bedrijfsleven en onderwijs elkaar ontmoeten. En last but not least: we willen de komende tijd 27 hecrate zonnepaneelvelden aanleggen, zodat we voor de helft zelfvoorzienend zijn'.