Rode busje in Appelscha wordt dagelijks getest (filmpje)

Appelscha – Bijna dagelijks rijdt een opvallend rood busje over de Westeres in Appelscha. Binnenkort is het zover. De pilot zelfrijdend vervoer in Appelscha gaat van start.

Voor dat het zover is hebben de Franse technici nog veel te doen. Het ‘inregelen’ is in volle gang. Op het 2,5 kilometer lange traject van 2,5 kilometer zijn de stopplaatsen gemarkeerd met borden en er zijn gele vakken in het wegdek gemaakt. Ook staan er matrixborden die het verkeer bij het verlaten van de N381 waarschuwen dat er een zelfrijdend busje aan kan komen.

(De tekst gaat verder na het filmpje)

Passagers worden gratis vervoerd

Zes weken lang vervoeren twee zelfrijdende voertuigen van Easymile passagiers gratis van en naar het bezoekerscentrum van het Nationaal park Drents-Friese Wold. De andere stop is bij de rotonde voor Duinen-Zathe.

De gemeente Ooststellingwerf is initiatiefnemer van de pilot en ziet deze nieuwe vorm van vervoer als een oplossing voor betere bereikbaarheid en leefbaarheid van krimpregio’s.

Veel hoogwaardigheidsbekleders komen

Dinsdagmiddag 13 september staan hoogwaardigheidsbekleders waaronder burgemeester Harry Oosterman, wethouder Hans Welle, de gedeputeerden  Johannes Kramer (Friesland), Henk Brink (Drenthe) en Fleur Gräper-van Koolwijk (Groningen) en Bert Hummelen ‎(hoofd Drenthe Staatsbosbeheer) stil bij de start van de pilot.

Lees meer in ons dossier Zelfrijdend vervoer.