Zaterdagavond is in Oldeberkoop eerste try-out van 'Berkoop vol Vuur'

Oldeberkoop – In Oldeberkoop wordt zaterdagavond een try-out gehouden van het straattheaterspektakel ‘Berkoop vol Vuur’.

Om een goed beeld te krijgen hoe het volgend jaar oktober tijdens de daadwerkelijke opvoeringen zal gaan, zijn er eigenlijk 400 mensen nodig. ‘Zoveel komen er niet’, verwacht Karst Berkenbosch, die de teksten van Berkoop vol Vuur heeft geschreven. Hoeveel er wèl voor de tryout komen, blijft tot  zeven uur zaterdagavond een verrassing. Iedereen is namelijk welkom.

Verschil tussen theorie en weerbarstige praktijk

Het initiatief van de straattheaterproductie komt van toneelvereniging Hoek van Zevenwouden, die in 2017 150 jaar bestaat. Kart Berkenbosch weet al helemaal hoe het spektakel zich volgend jaar moet afspelen, maar er is altijd verschil tussen de theorie en de weerbarstige praktijk.

Daarom wordt zaterdagavond  getest hoe een grote groep mensen het best kan wordne verplaatst en welke aanpassingen nodig zijn op de diverse locaties. De verplaatsing moet bij de voorstellingen niet ten koste gaan van de spanningsboog.  Bij de monumentale kerk komen ook toeschouwers achter de kerkmuur te staan. Zaterdag ligt de trap er reeds die dat mogelijk gaat maken.

Nog niets van voorstelling te zien

Degenen die tijdens de try-out meelopen zien nog niets van de voorstelling van volgend jaar. Wel zijn er onderweg optredens van de Hoek van Zevenwouden, het Berkoper Popkoor, gitaarclub Capo d’Astro’s, Eijer producties en muziekvereniging Brocante. ‘Het moet allemaal voor donker klaar zijn. We rekenen er op dat het zo’n anderhalve uur duurt. Daarna volgt in het MFA een nabespreking met iedereen die heeft meegelopen’, licht Berkenbosch de gang van zaken van zaterdagavond toe.

Financiering is al grotendeels rond

 De financiering voor het naar schatting een kleine 70.000 euro kostende spektakel is grotendeels rond.  'Berkoop vol vuur' is ook genomineerd voor een extra subsidie vanuit het Mienskipsfûns. Binnenkort wordt bekend of er nog € 2018 extra naar het initiatief gaat.