Zelfrijdende shuttle blijft binnen bij slecht weer

Appelscha - De zelfrijdende shuttle die in Appelscha wordt ingezet, rijdt alleen overdag en met goed weer. Bij regen mag de shuttle niet rijden.

Dit komt omdat het voertuig niet over ruitenwissers beschikt. Volgens de leverancier is het erg prijzig deze op de shuttle aan te brengen. De praktijk moet uitwijzen hoe het tochtje van de shuttle verloopt met verkeersdrukte tijdens evenementen en in combinatie met fietsers.

De voorbereidingen voor de pilot met zelfrijdend vervoer in Appelscha zijn vergevorderd. Wel moeten nog diverse zaken worden uitgewerkt die mogelijk leiden tot obstakels. Er is een aantal infrastructurele maatregelen nodig voordat de shuttles kunnen rijden, zoals belijning, bermen en verharding.

Steward op shuttle aanwezig

Voorwaarde voor het zelfrijdend voertuig is dat er op elke shuttle een steward aanwezig is die in geval van nood het voertuig stil kan zetten. Dat vraagt een hoge inzet van deze vrijwilligers. Daartoe wordt gewerkt aan een werkwijze met een mogelijke onkostenvergoeding en samenwerking met taxibedrijf Kort. De stewards moeten een driedaagse cursus voltooien. Deze punten kunnen gaandeweg leiden tot het tussentijds stoppen van de pilot.

Samenwerking met provincies

Voor de proef met zelfrijdend vervoer in Appelscha stelt de gemeente 135.000 euro beschikbaar. Er is de intentie om samen met de provincies Fryslan, Drenthe en Groningen de mogelijkheden van chauffeurloos vervoer te verkennen. De proef in Appelscha wordt ingezet om kennis en ervaring op te doen.

Shuttle rijdt in najaar

Ooststellingwerf zou de eerste plattelandsgemeente in Nederland zijn die start met de proef met zelfrijdend vervoer. De pilot betreft het laten rijden van twee zelfrijdende shuttles gedurende maximaal drie maanden in het najaar over het fietspad langs de Wester Es in Appelscha tussen de Boerestreek en Buitencentrum Terwisscha. Evaluatie van de pilot moet uitwijzen of en hoe een eventueel vervolg in 2017 haalbaar en zinvol is, en onder welke condities.

Vandaag zijn de voertuigen in Appelscha gearriveerd en worden ze gekeurd door de RDW. Na de controle kunnen ze dan de weg op.

Lees ook:

Appelscha heeft nationale primeur met zelfrijdend vervoer op de weg

Gemeente experimenteert met zelfrijdend ov in Appelscha

E-Motiondag smaakt naar meer

Zelfrijdende shuttle gespot in Appelscha

Elektrisch rijden is niet sneu meer