Driekwart miljoen voor Masterplan Appelscha

Appelscha - De 750.000 euro provinciale subsidie, de zogenoemde N381-gelden, wordt besteed voor het Masterplan Appelscha.

Gisteravond gaf de raad tijdens de commissievergadering in het gemeentehuis in Oosterwolde daar toestemming voor.

Met het Masterplan moet Appelscha recreatief en toeristisch weer op de kaart komen. De driekwart miljoen euro wordt besteed aan het chauffeurloze vervoer van het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Terwisscha naar de Boerestreek, de nieuwe uitkijktoren op de Bosberg, de verbinding tussen de Boerestreek en het centrum, het plaatsen van beelden (van kunstenaar Henk Mader), de verbinding Boerestreek met het Fochtelooërveen, evenementen  in verband met Culturele Hoofdstad Appelscha Hoog in 2018 en het opzetten van een coöperatie van verenigingen.

Alle partijen stemden gisteravond vlot in met het voorstel. Tammo Munting van D66 had een kleine kanttekening over het forse bedrag van zo'n 150.00 euro dat besteed wordt aan de zelfrijdende bus. Of voor dat geld niet liever chauffeurs in dienst kunnen worden genomen? Wethouder Hans Welle benadrukte dat het pilotproject met de unieke wagen het geld waard is.

Elektrische karretje

‘We zijn de enige gemeente die dit gaat doen. Na twee maanden gaat het elektrische karretje de provincie in. En misschien daarna ook Europa in’, benadrukte Welle het unieke karakter van dat vervoer. ‘Het zijn dus research- en developkosten’, nam Munting genoegen met Welle’s uitleg. Wanneer de 'tram 2.0' gaat rijden is nog niet geheel zeker. 'Er moet nog finale toestemming van de RDW komen', aldus Welle

Verbinding

Inzetten op de verbinding van de diverse gebieden (centrum-Boerestreek, Boerestreek-Fochtelooërveen, etc.) betekent ook het versterken van positie van Appelscha als recreatieve ‘landkern’. Zodat Appelscha ook verbonden wordt met andere recreatieve kernen in Friesland en Drenthe. Tevens wordt er ingezet om meer verbinding te creëren tussen ondernemers en verenigingen onderling.
Een project dat ook tot het Masterplan behoort, is de nieuwe uitkijktoren op de Bosberg, Daar wordt inmiddels aan gewerkt. Doordat op de plek waar de nieuwe fundering komt, een monumentale eeuwenoude boom werd ontdekt - die behouden moet blijven - hebben de werkzaamheden vertraging opgelopen. Verwacht wordt dat de bouw in augustus klaar is. ‘Helaas net ná de bouwvak’, aldus Welles.

Odrie

Nog tot zolang moet regionale omroep Odrie het doen met een antenne in een boom. Dat zorgt ervoor dat de ontvangst ietwat te wensen overlaat. Dat probleem is met het voltooien van de toren opgelost. Sterker nog, het bereik wordt groter met de hogere toren.