NiekHoort
Door Niek van der Oord

Wildlands verlaat platgetreden paden

Zaterdag was ik met een familie-uitje in Wildlands in Emmen. De verwachtingen van de nieuwe dierentuin waren hooggespannen. En eerlijk is eerlijk: het viel niet tegen.

Er zijn veel minder dieren dan voorheen te zien. Toch was de beleving groter dan in het vroegere dagje dierentuin. De boatride over de Rimbula River door een tropische kas met een vliegtuigwrak als decorstuk, een bamboedoolhof en het koppensnellerspad doen meer denken aan De Efteling dan aan een dierentuin. Dat soort attracties maakt het voor mij juist leuk.

Gemeente stopt er 200 miljoen euro in

Ook een tochtje in de Serenga Safari over de aangelegde savanne met giraffes en neushoorns was een belevenis. Voor Nortica, het land van de pinguïns en ijsberen, was het weer eigenlijk veel te mooi. Het nieuwe dierenpark is voor Emmen van groot economisch belang. De gemeente onderkent dat en heeft er maar liefst 200 miljoen euro in geïnvesteerd. Of dat een juiste investering is geweest, zal de tijd leren. De eerste weken trekt het park in elk geval veel bezoekers.

In de Stellingwerven past grote attractie niet

Dergelijke grote attracties passen niet in de Stellingwerven, die de meeste toeristen lokken met rust en ruimte. Van oudsher was het pretpark in Appelscha een grote trekpleister. De aantrekkingskracht is echter een stuk minder dan vroeger. Met het opwaarderen van de Boerestreek probeert Appelscha een deel van het verloren gegane terrein terug te winnen.

Zoals ‘vroeger’ zal het waarschijnlijk nooit meer worden. Toch is er een kentering zichtbaar. De bootjesmensen die de Turfroute bevaren en de bezoekers van de Boerestreek hebben meestal van elkaars ‘bestaan’ geen weet. Daar is zeker nog winst te behalen. Dat geldt ook voor het aan elkaar knopen van het Drents Friese Wold met het Fochteloërveen.

Vlechtmuseum heeft potentie genoeg

In Weststellingwerf is het gebied rond Noordwolde het meest toeristische gebied.  Grootschalige attracties zijn er niet. Het Nationaal Vlechtmuseum heeft potentie genoeg. Vooral als er wordt ingehaakt op de kleurrijke geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Dat het museum wordt vernieuwd juich ik toe. Jammer is dat de beoogde metamorfose er toe leidt dat het museum in elk geval tot juni dicht is. Hopelijk komt er in de nieuwe expositie ook een stuk beleving: minder mandjes, maar meer een reis in de tijd. Wat dat betreft laat Wildlands zien dat het goed is om platgetreden paden te verlaten en het roer rigoureus om te gooiden.  Dat soort veranderingen kost vaak veel geld, maar dan ben je ook weer toekomstbestendig.