Kinderen kunnen zich uitleven op pumptrack

Appelscha - Liefhebbers kunnen bijna niet wachten tot de nieuwe 'Pumptrack' op de Boerestreek in Appelscha helemaal klaar is.

De honderd meter lange minicrossbaan is een ‘kruising tussen een bikepark en een BMX-baan,’ zegt Jan-Hendrik Kramer van Bike Totaal Kramer.

Minicrossbaan

De ondernemer is samen met De Jongens van Outdoor initiatiefnemer van de Pumptrack, waar kennis kan worden gemaakt met mountainbiken en ATB. De minicrossbaan, die wordt aangelegd in samenwerking met de gemeente, wordt binnenkort officieel geopend.

Struiken en heide

‘Een datum volgt nog’, zegt Kramer. Tot die tijd worden de puntjes nog op de ‘i’ gezet. Zo moet de Pumptrack nog worden aangekleed met struiken en heide.
De Pumptrack doet Kramer terugdenken aan zijn eigen jeugd, ruim twintig jaar geleden, toen er nog een crossbaan vlakbij de Boerestreek was. ‘Die bouwden we ook zelf’.

Rode route

De Pumptrack vormt ook het startpunt van de nieuwe rode route van 5,5 kilometer die is aangelegd in het aansluitende deel van het Drents-Friese Wold. Kramer: ‘Een mooie samenwerking met Staatsbosbeheer. Het is een route voor het wat pittiger werk. Hij bestaat uit een single track, niet breder dan 50 centimeter’. De rode route is een aanvulling op de oudere blauwe route van 18 kilometer lengte, die afgelopen weekend na een grondige opknapbeurt weer is opgeleverd. Kramer: ‘Staatsbosbeheer faciliteert, maar het onderhoud van de routes wordt volledig gedaan door de vrijwilligers van het ATB-team Appelscha. Jong en oud helpt mee’.

Geen schade aan natuur

Bij de aanleg van de route is rekening gehouden met de natuur en de overige gebruikers van het bos, zo verzekert Kramer. ‘We hebben zelfs twee jaar gewacht met de aanleg van de rode route vanwege onderzoek naar de natuurwaarden. Volgens dit onderzoek wordt er geen schade aangericht in de natuur. Mensen die anders beweren, nodigen we graag uit voor een persoonlijke toelichting’. De routes waren klaar, net voordat het broedseizoen is begonnen.
De ATB-routes kruisen zo weinig mogelijk de officiële paden van andere gebruikers. ‘Waar dit wel gebeurt, liggen remmers voor de bikers’, aldus Kramer. ‘En we hebben onze bikers zo opgevoed, dat ze snelheid moeten terugnemen als ze wandelaars tegenkomen.'

'Ik zie weer potentie'

Kramer is enthousiast over de nieuwe mogelijkheden voor de bikers. ‘Ik zie weer potentie en mogelijkheden in de Boerestreek. We kunnen straks ook kinderfeestjes organiseren. We doen zo ons best om de boel weer op de rit te krijgen en de verpaupering tegen te gaan.'