Taxi Teheran rijdt in hotel De Zon

Oosterwolde - De film Taxi Teheran is zaterdag te zien in hotel De Zon in Oosterwolde.

De film werd bekroond met de Gouden Beer in Berlijn. De filmlange taxirit staat symbool voor de staat van Iran en de onvrijheid van de maker, die al rijdend en filmend de hem voorgeschreven grenzen uitdaagt en oprekt. Met de passagiers behandelt hij - met de nodige humor - aan de hand van alledaagse akkefietjes grotere thema's als moraal en censuur.

Filmische verzetsdaad

Deze Perzische variant op het tv-programma Taxi is een filmische verzetsdaad die constant schakelt tussen filmkolder en tragische realiteit. De film brengt een ode aan de Iraniërs, maar op de achtergrond schuilt een ernst, geaccentueerd door het huisarrest van de filmmaker Jafar Panahi.

Goedgebekte schooljuffrouw

Al in de eerste minuten van de film breekt er een verhitte discussie uit tussen een dief die voor de doodstraf is en een goedgebekte schooljuffrouw die meent dat misdadigers alleen zo handelen omdat ze geen andere mogelijkheden meer hebben. Een illegale dvd-verkoper en een filmstudent herkennen Panahi en vragen zich af of alles niet in scène is gezet. Een ritje met twee oude dames en een vissenkom zorgt voor een plotse, Chaplin-achtige slapstickscène.

De film begint om 20.00 uur. Kaarten reserveren kan via www.kunstwerf.com