Gemeente experimenteert met zelfrijdend ov in Appelscha (filmpje)

Appelscha - Zelfrijdende busjes gaan komende zomer passagiers vervoeren tussen de Boerestreek en het bezoekerscentrum van het Drents-Friese Wold in Appelscha. Het gaat om een proef.

De gemeente Ooststellingwerf is één van de gebieden waar geëxperimenteerd mag worden met zelfrijdend vervoer. De shuttlebusjes worden vijf maanden lang ingezet tussen het Buitencentrum Drents-Friese Wold en de Boerestreek in Appelscha. Passagiers kunnen waarschijnlijk gratis of tegen betaling van een symbolisch bedrag mee.

Al te zien tijdens E-Motiondag 2015

De zelfrijdende shuttlebus was in oktober 2015 al te zien tijdens de E-Motiondag in Appelscha (zie onderstaand filmpje). Wethouder Sietse Derks kondigde de proef toen al aan.

Rijden over fietspad

De elektrische busjes, die een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur hebben, rijden voor het grootste deel over het fietspad. Halverwege de route komt een uitwijkplaats, zodat de voertuigen elkaar kunnen passeren. In de bebouwde kom rijden de shuttles in een 30-kilometerzone ook tussen overige verkeer.

Experiment krijgt vervolg in 2017

De bedoeling is dat het experiment in 2017 wordt uitgebouwd. Dan moeten er ook verbindingen tussen dorpen onderling komen met waarschijnlijk ook een hogere snelheid.

De proef kost de gemeente ‘een paar ton’, aldus wethouder Derks.