NiekHoort
Door Niek van der Oord

Mestsilo en het Fries

Het is nu ruim twee jaar geleden dat drie mannen omkwamen na een tragisch ongeval in een mestsilo in Makkinga. Naar aanleiding van het drama vond er maandag in Zwolle voor het eerst een rechtszitting plaats.

Onzorgvuldigheid

De zaak werd nog niet inhoudelijk behandeld. De directeur van Heeres Mix en Pomptechniek uit Abbega geldt als verdachte. Medewerkers van zijn bedrijf waren op 19 juni 2013 bezig met het reinigen van de mestsilo bij de familie Lemmens, toen het vreselijk misging. Het openbaar ministerie verwijt de directeur en het bedrijf onzorgvuldigheid.

Veel voeten in de aarde

Het heeft veel voeten in aarde gehad, voordat bekend werd waar de rechtszaak gaat dienen. Aanvankelijk zou het de rechtbank Almelo worden. Advocaat Tjalling van der Goot maakte daar namens de verdachte bezwaar tegen en pleitte voor de rechtbank Leeuwarden. Zijn belangrijkste argument was dat de Friestalige verdachte zich het makkelijkst uit in het Fries. In de aanloop van het proces hield de advocaat via de media diverse keren zijn pleidooi voor Leeuwarden en het Fries. Ook tijdens de regiezitting in Zwolle bereed Van der Goot zijn stokpaardje.

Grote ergernis

Dat tot grote ergernis van de nabestaanden van Jan Harmen van der Veer, die op 42-jarige leeftijd in de silo overleed. Hij was enkele maanden voor het noodlottige ongeluk - na een dienstverband van 17 jaar elders - overgestapt naar het bedrijf in Abbega. Een groot aantal van zijn nabestaanden bezocht de zitting in Zwolle.

Geen pas geven

Schoonvader Harmen Norbruis, naar zijn zeggen een op en top Fries, stak zijn ergernis over de opstelling van advocaat Van der Goot hoorbaar niet onder stoelen of banken. Het voortdurend hameren op het Fries valt bij de nabestaanden van Van der Veer in slechte aarde. Daar kan ik mij veel bij voorstellen. Het moet voor de nabestaanden heel pijnlijk zijn dat het drama de afgelopen tijd steeds door een taalkwestie in de media komt. Het leidt volgens hen de aandacht van de zaak af. Daar ben ik het mee eens. Met Fries promoten is meestal niets mis, maar in dit geval geeft het geen pas.

Uitspraak rechtbank Den Bosch

De nabestaanden lazen maandag in de Zwolse rechtbank op internet met grote belangstelling een uitspraak van de rechtbank in Den Bosch. De leiding van het bedrijf Xycarb Ceramics uit Helmond is volgens de rechter schuldig aan de dood van twee werknemers. Het tweetal kwam in augustus vorig jaar om het leven bij een bedrijfsongeval doordat in de reactor waar ze werkten, het gevaarlijke gas argon vrijkwam. Dat gas, gebrek aan zuurstof of een combinatie van die factoren heeft volgens onderzoek door justitie geleid tot de dood van een 57-jarige man uit Veldhoven en een 55-jarige man uit Nijmegen. Xycarb moet 75.000 euro boete betalen.

Parallellen

Het bedrijf heeft volgens de rechter ‘onvoorzichtig, onachtzaam en onzorgvuldig gehandeld’. Tegen de directeur van het chemisch bedrijf was twee weken geleden een boete van 180.000 euro geëist. De parallellen met het drama in Makkinga lijken groot. De familie van Jan Harmen van der Veer gaat er ook vanuit dat de rechtbank zijn werkgever bestraft, maar het leed zal er niet door worden verzacht.

Lees meer in ons nieuwsdossier Drie doden na val in mestsilo Makkinga