Rechtzaak over mestsilodrama blijft in Zwolle (+ twee filmpjes)

Makkinga - In de rechtbank in Zwolle was vanmiddag de regiezitting over het fatale ongeluk met de mestsilo in Makkinga, waarbij in juni 2013 drie doden en een zwaargewonde vielen.

De eigenaar van het schoonmaakbedrijf stond vanmiddag voor de rechter. Het verwijt aan de verdachte directeur van het mix- en pompbedrijf is o.a. dat hij niet aan bepaalde arbeidsvoorwaarden heeft voldaan. De zaak werd niet inhoudelijk behandeld. Het Openbaar Ministerie en de verdediging konden tijdens de regiezitting aangeven wat ze nog onderzocht willen hebben.

Verzoek advocaat wordt verworpen

Advocaat Tjalling van der Goot pleitte opnieuw voor een zitting in Leeuwarden. Van der Goot: 'Er is zuiver een Friese link. Rechtspreken moet gebeuren in de regio.' Dit moet volgens Van der Goot de uitzondering op de regel zijn. De Officier van Justitie wilde de zitting in Zwolle houden. Het verzoek van de verdediging werd door de rechtbank na drie kwartier beraad te hebben gehouden, verworpen.

De rechtbank bepaalde dat de zaak in Zwolle wordt voortgezet. Van der Goot legt zich bij deze uitspraak neer (zie eerste filmpje). Er was vandaag wel een Friese tolk, maar bij deze zitting was hij nog niet nodig, volgens Van der Goot. De verdachte kwam zelf niet aan het woord.

Harmen Norbruis, een van de nabestaanden, vindt dat Van der Goot met zijn pleidooi voor de Friese taal de plank misslaat (zie tweede filmpje).

De behandeling zou aanvankelijk worden gehouden bij de rechtbank in Almelo. Advocaat Van der Goot kwam ook daartegen in het verweer. Toen met succes, vandaag dus niet.

Lees meer in ons nieuwsdossier Drie doden na val in mestsilo Makkinga