Doede de Jong is wel schuldig maar krijgt geen straf (met foto's en filmpjes)

Leeuwarden / Appelscha - Wel schuldig, maar geen straf. Dat is, kort samengevat, de uitspraak die het gerechtshof in Leeuwarden vandaag deed in de rechtszaak tegen wietteler Doede de Jong uit Appelscha.

Doede de Jong, die al jaren strijdt voor het legaliseren van de hennepteelt, en zijn advocaat Tjalling van der Goot zijn blij met het rechterlijk pardon. De wietteler werd na de uitspraak van alle kanten gefeliciteerd.

Straf heeft geen toegevoegde waarde

Van der Goot: 'Het hof zegt dat mijn cliënt het wèl heeft gedaan, want de wet zegt nu eenmaal dat het strafbaar is. Maar rekening houdend met alle omstandigheden - dat mijn cliënt niet bezig is in het criminele circuit, dat hij geen brandgevaar heeft veroorzaakt en dat er geen sprake is van commercieel gewin - vindt het hof dat een straf in dit geval geen toegevoegde waarde heeft'.

De Jong hoopt op keerpunt voor coffeeshops

'Dit was het hoogst haalbare, want ze kunnen mij niet helemaal vrijspreken', aldus een opgeluchte De Jong. 'Ik vind het super, echt helemaal te gek. Ik hoop ook dat deze uitspraak een keerpunt is voor de coffeeshops als het gaat om het beleid "wel verkopen, niet verbouwen". Want iedereen weet dat dat waanzin is. Ik hoop dat de coffeeshops weer gewoon geleverd kunnen krijgen van gerenommeerde kwekers'.

Bekijk de reacties van Tjalling van der Goot en Doede de Jong ook in de filmpjes bij dit artikel.

Lees meer in het dossier Wietkweker Doede de Jong.