NiekHoort
Door Niek van der Oord

Wietkweker Doede

Doede de Jong uit Appelscha strijdt al jaren voor het legaliseren van de hennepteelt. Hij is zelf een fanatieke gebruiker van cannabis en maakte er nooit een geheim van dat hij hennep teelde bij zijn boerderij.

De politie deed diverse keren een inval en ontmantelde zijn biologische hennepkwekerij. De Jong werd veroordeeld. De laatste keer was de rechterbank niet mals in zijn uitspraak. Naast een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden moet de wietkweker ruim 233.000 euro aan de staat betalen.

Volgens De Jong is vordering veel te hoog

Justitie schat in dat de kweker dat met een hennep-oogst in 2009 heeft verdiend. Volgens De Jong is dat bedrag veel te hoog. Er is geen rekening mee gehouden dat de betreffende oogst vrijwel geheel is mislukt. Daarnaast gaat de rechtbank naar mening van De Jong uit van een te hoge gemiddelde opbrengst per plant, is geen rekening gehouden met de wisselende opbrengsten van de verschillende soorten planten en is het feit dat hij op biologische wijze heeft geteeld (met een daarbij horende lagere opbrengst) genegeerd.

Het verweer van Doede de Jong klonk overtuigend

Het verweer van De Jong in de volle rechtszaal klonk voor het gerechtshof overtuigend. Hij merkte ook op dat de rechtbank op geen enkele wijze mee heeft gewogen dat hij een principiële strijd voert tegen het in zijn ogen wankelmoedige en tweeslachtige drugsbeleid.
Ik heb zelf nooit een stickie gerookt en ben er ook geen voorstander van. In mijn omgeving, zowel privé als zakelijk, ken ik mensen genoeg die de geneugten van cannibis ervaren of hebben ervaren.

Dat is zo mooi in ons land: vrijheid, blijheid. Zo lang ze er mij niet mee lastig vallen, vind ik het niet zo’n probleem. Bovendien zijn er veel medicinale cannabisgebruikers en schijnt wietolie een geweldige medicinale werking te hebben.
Het feit dat een coffeeshop wél wiet mag verkopen, maar dat het aanleveren van hennep en het telen strafbaar worden gesteld, is ook in mijn ogen een heel kromme redenering.

Ooststellingwerf stond in top10 van hennepgemeenten

Dat niets ontziende criminelen zich met de hennepteelt bemoeien, werd een aantal jaren geleden ook schrijnend duidelijk met de ripdeal waarbij Oosterwoldenaar Henk Eker het leven liet. In Ooststellingwerf werden in 2012 22 kwekerijen opgerold. Dat waren er omgerekend 85 per 100.000 inwoners. In Weststellingwerf bleef het aantal aangetroffen kwekerijen steken op zes stuks. Omgerekend zijn dat er 23 per 100.000 inwoners. In de top tien van ‘hennepgemeenten’ stond Ooststellingwerf dat jaar zelfs op de tiende plaats.

Doede de Jong neemt juist stelling tegen de criminele activiteiten die vaak voortvloeien uit de niet gedoogde hennepteelt. Zijn dna werd na een veroordeling niet opgenomen in de dna-bank omdat justitie wel inzag dat de Appelschaster niet een criminele kweker is, maar dat hij een man is die voor zijn principes staat. Ik ben heel benieuwd welk vonnis het gerechtshof donderdag velt. En hoewel een stickie van mij niet hoeft, hoop ik dat de rechters mild zijn voor Doede en dat hij niet zijn huis hoeft te verkopen om de tonnen vordering te voldoen. Over het te betalen geldbedrag doet het hof trouwens in een later stadium pas een uitspraak.