Politie zet straaljager in voor zoektocht naar hennepplanten tussen de mais

Oldeberkoop – Defensie heeft recentelijk met een straaljager boven Ooststellingwerf naar hennep gespeurd. Het gaat om hennepplanten die tussen de mais groeien. Vanuit de F16 zijn foto’s gemaakt van verdachte plaatsen gemaakt.

Aan de hand daarvan heeft de politie op de grond actie ondernomen. In een maisperceel aan de Deddingabuurt in Oldeberkoop werden zeventien hennepplanten met toppen aangetroffen. Ook in maisvelden in Waskemeer en Makkinga werd hennep in de mais gevonden. In Appelscha bleek op de vastgelegde locatie de hennep al gerooid te zijn.

Inzetten van een straaljager is bijzonder

Het inzetten van een straaljager in de jacht op hennep is bijzonder. Voorgaande keren speurde de politie met een eigen helikopter naar hennep. In de jacht op hennep in maisvelden is nu is voor het eerst een straaljager ingezet. De F16 vloog met onbewolkt weer op 300 meter hoogte boven de gemeente. De grootste vangst werd in Oldeberkoop gedaan.

De straaljager werd ingezet omdat de politiehelikopter niet beschikbaar was.  De politie en de gemeente zetten zwaar in op illegale hennepteelt. Er zijn de laatste jaren diverse hennep gerelateerde misdrijven in de gemeente gepleegd. Dieptepunt was de moord op hennep-dealer Henk Eker in januari 2013. Hij werd in Oosterwolde bij een ripdeal doodgeschoten.

Preventieve werking is erg belangrijk

Het resultaat van de inzet van de straaljager lijkt mager, maar politiechef Ton van der Heide toont zich toch tevreden met het bereikte resultaat. ‘De acties hebben ook een preventieve werking. De aantallen aangetroffen hennep loopt de laatste jaren terug.’

Het inzetten van zwaar geschut als een straaljager valt qua kosten volgens Van der Heide mee. ‘Het geldt voor defensie als een oefenvlucht. Op bepaalde missies moeten de piloten ook dingen in kaart brengen. Zo kunnen ze mooi oefenen.’ Eigenlijk, zo beseft ook Van der Heide, is de vlucht iets te laat in het seizoen uitgevoerd.

Een eerdere vlucht was niet te regelen. Alle aangetroffen hennep is door de politie ter plaatse vernietigd.