Zwolse rechtbank behandelt zaak over ongeval in mestsilo Makkinga

Makkinga - ​De rechtbank Overijssel behandelt de strafzaak over het ongeluk met een mestsilo in Makkinga niet in Almelo maar in Zwolle.

Ook de regiezitting op 23 november zal daarom in Zwolle plaatsvinden. Daarnaast heeft de rechtbank besloten dat de verdachte, die in Friesland woont, een tolk krijgt toegewezen.

Andere locatie

De zaak is door het Openbaar Ministerie (OM) aangebracht bij de rechtbank Overijssel, locatie Almelo. Dat past binnen afspraken die gemaakt zijn tussen het OM en de Rechtspraak. Rechters kunnen er echter altijd voor kiezen om zitting te houden op een andere zittingslocatie binnen het eigen arrondissement als zij dat nodig vinden. In dit geval kiest de rechtbank voor Zwolle omdat de reisafstand voor de verdachte en andere betrokkenen dan kleiner is.

Tolk

De advocaat van de verdachte wilde graag dat de zaak door de rechtbank Noord-Nederland behandeld zou worden, omdat de verdachte zich graag in het Fries wil kunnen verweren. In de wet staat dat een Friese verdachte die terecht staat bij de rechtbank Noord-Nederland het recht heeft om ter zitting Fries te spreken. Bij de rechtbank Overijssel geldt dat recht in principe niet. In het belang van de waarheidsvinding heeft de rechtbank besloten om hem een tolk toe te wijzen, zodat hij als hij dat wil tijdens de zitting toch Fries kan spreken.

Ongeval

De zaak draait om een ongeval bij het reinigen van een mestsilo in Makkinga. Drie mannen kwamen daarbij om het leven, een vierde raakte zwaargewond. Het bedrijf dat eigenaar was van de mestsilo en de directeur van dat bedrijf worden door het OM vervolgd voor het ongeluk.

Lees meer in het dossier: Drie doden na val in mestsilo Makkinga