Advocaat niet blij met plaats rechtszaak mestsilo Makkinga

Makkinga - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, wordt de rechtszaak over het fatale ongeval in de mestsilo in Makkinga eind dit jaar behandeld door de rechtbank in Almelo. De verdediging is 'ontstemd' over deze zittingslocatie.

Dit laat advocaat Tjalling van der Goot vandaag in zijn blog weten.

Bij het ongeval op 19 juni 2013 zijn tijdens reinigingswerkzaamheden door werknemers van een bedrijf uit Abbega drie mannen overleden en raakte een vierde zwaargewond.

De verdediging is niet blij met de voorgenomen zittingslocatie. Niet alleen omdat 'het van belang is dat rechters recht spreken in het gebied waarin het juridische probleem zich voordoet', maar ook omdat 'niet alleen het feit zich in Fryslân heeft afgespeeld, maar ook alle betrokkenen (verdachte, raadsman, slachtoffer, nabestaanden) in deze zaak afkomstig zijn uit Fryslân'.

Friese taal

De verdachte heeft te kennen gegeven zich het beste te uiten in de Friese taal. Van der Goot: 'Het wettelijk verankerde recht om ter zitting Fries te spreken geldt echter slechts voor de zittingslocaties in de rechtbank Noord-Nederland en het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. In de rechtbank Overijssel (in dit geval locatie Almelo) heeft cliënt geen recht gebruik te maken van de Friese taal. Niet uit te sluiten valt dat ook slachtoffer en/of nabestaanden Fries willen spreken indien zij een mondelinge toelichting willen geven. Het in de wet vastgelegde recht wordt met deze ongelukkig gekozen zittingslocatie omzeild'.

Advocaat Van der Goot benadrukt dat het van belang is 'dat de verdachte zich kan bedienen van de taal die hij het beste spreekt. Dat is van het grootste belang voor een goede en doelmatige rechtspleging'.

'Tolk niet in belang cliënt'

Het inschakelen van een tolk, wat volgens de wet ook mag, is volgens Van der Goot niet in het belang van zijn cliënt. 'Het strafproces wordt ook nog eens behoorlijk vertraagd'.

De advocaat heeft de officier van justitie verzocht om de zaak niet in Almelo maar bij de rechtbank Noord-Nederland aan te brengen. 'Deze rechtbank is samen met de rechtbank Overijssel bevoegd om deze kwestie te behandelen'.

Lees ook het dossier Drie doden na val in mestsilo Makkinga.