Pastorsechtpaar Boiten viert diamanten huwelijk

Waskemeer - ‘Samen’, één van de steekwoorden die het pastorsechtpaar Boiten uit Waskemeer hoog in het vaandel heeft staan.

Gisteren gold dat voor hèn, de dag dat ze zestig jaar samen zijn, de dag dat Rolf Boiten (87) en Georgine Boiten-Du Rieu (84)  elkaar in 1955 het ja-woord gaven. ‘De voorbije zestig jaar zijn ons niet lang gevallen’. Ondanks hun hoge leeftijd zijn ze nog geheel zelfstandig. ‘We functioneren nog prima, we zijn nog niet met pensioen’.

De in het Groningse Garrelsweer geboren Boiten leerde de Culemborgse De Rieu kennen tijdens hun studie Theologie in Leiden. ‘Toen een vriendin destijds vroeg wat voor soort mannen ik leuk vond, noemde ik Rolf. Het bleek wederzijds’, herinnert mevrouw Boiten zich

‘We vinden elkaars mening belangrijk’

‘We hebben dezelfde belangstelling. We praten graag samen over een bepaalde problematiek en vinden elkaars mening erg belangrijk. Onze gedachten maken we graag aan elkaar duidelijk. Maar natuurlijk hebben we ook wel eens ruzie. En dat moet het kunnen hebben. Als je de moed niet kan opbrengen om elkaar eens flink de waarheid te zeggen, dan deugt het niet.’

Op stage in Parijs

Vlak na hun trouwen werkten ze eerst in Parijs. ‘Daar hebben we het vak geleerd als predikant. Het was een soort stage’.

Amsterdam

In 1955 verhuisden ze naar Amsterdam waar ze pastors werden van de oecumenische communiteit aan de Achterburgwal. ‘Dat was het moederhuis waarvan in 1964 het buitenhuis in Waskemeer werd gesticht.’ Daar werd het echtpaar in 2000 de pastors van. Die verhuizing beviel goed. ‘Wij zijn eigenlijk geen stadsmensen, maar eerder plattelanders die dienden in de stad’.

Gastvrijheid

Gastvrijheid staat er hoog in het vaandel. ‘We willen hier in Waskemeer een plek zijn voor diegene die er behoefte aan heeft. ‘In de oecumenische gemeenschap is plaats voor iedereen, ongeacht wat voor achtergrond, geloof, ras of wat ook. Wij gaan uit van één wereldkerk.’

Het echtpaar Boiten kreeg zes kinderen (toen de jongste geboren werd, waren de oudste drie al de deur uit), 35 kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Burgemeester Harry Oosterman kwam het paar feliciteren.